Det kommer til å gå enda tyngre i verdensøkonomien enn det økonomene i Nordea Markets har sett for seg tidligere. Det vil få innvirkning også her hjemme, mener sjefanalytiker Erik Bruce.
- Utsiktene for amerikansk økonomi er ikke lysere nå, men viktigere for norsk økonomi er det at utsiktene for våre nærmeste naboland, Sverige og Storbritannia og Euroområdet er betydelig svekket, skriver sjefanalytikeren i rapporten Økonomisk oversikt 3/08 som blir lagt frem tirsdag.
Les også: - Mot ny nedtur i USA
Lavere forbruk og investeringer
Svakere vekst hos våre nærmeste handelspartnere vil føre til svakere vekst i tradisjonell norsk eksport. Høy inflasjon og en sterkere kronekurs fører også til at rentene vil toppe ut på et høyere nivå enn Bruce har sett for seg tidligere.
- Det vil ytterlige dempe veksten i privat forbruk og bidra til enda noe lavere vekst i fastlandsinvesteringene, mener Bruce.
Men til tross for svakere vekst i etterspørselen i fastlandsøkonomien og i eksporten har Nordea-økonomene bare nedjustert BNP-veksten for fastlandsøkonomien med i underkant av et halvt prosentpoeng.
- Oljeselskapenes investeringsplaner for 2009 tyder på en langt sterkere vekst i oljeinvesteringene enn det vi la til grunn sist. Utsiktene for norsk industri og bedrifter som leverer tjenester til næringslivet er dermed lysere enn i de fleste andre vestlige land, konstaterer Bruce.
Husholdningene strammer inn
Bruce tror norske husholdninger vil tilpasse seg omslaget i økonomien og øke sp#229en.
- Forbruksutviklingen så langt i år tyder på at spareraten kan ta seg noe opp i år, skriver Bruce, og peker på flere forhold som tilsier at sp#229en vil øke ytterligere i årene som kommer:
- En videreføring av nåværende lave sparenivå vil innebære fortsatt sterk økning i husholdningenes gjeld, noe som neppe er opprettholdbart over tid
- De urolige tidene i finansmarkedene og verdifallet på boligformuen tilsier også at forbrukerne er mer forsiktige
- Renten har kommet mye opp, særlig det siste året.
- Nordea regner med en ytterligere renteheving før toppen er nådd
Høyere ledighet
Bruce tror svak innelands etterspørsel og eksportvekst vil gi lav vekst i fastlandsøkonomien neste år. I 2010 kan veksten bli noe høyere på grunn av bedre vekst internasjonalt og høyere vekst i privat forbruk.
Men sett under et t blir de to neste årene svake, mener økonomen.
- Såpass svake at arbeidsledigheten vil stige noe. Det vil, sammen med svakere lønnsomhet i næringslivet, bidra til noe lavere lønnsvekst, mener(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.