Ifølge den såkalte handlingsregelen (se faktaboks til høyre) skal oljepengene først og fremst gå til vekstfremmede tiltak, som utdanning og forskning, samferdsel og skattelette.
Det har i liten grad skjedd, mener Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).
- Pengene er blitt brukt på ganske mye annet, sier Petter Brubakk, næringspolitisk direktør i NHO.
Kraftig øknining - hvor gikk pengene?
NHO har forsøkt å ettergå hva oljepengene faktisk har gått til og tallfeste hvilke områder som er blitt prioritert når bruken av petroleumsinntekter er økt med 100 milliarder kroner i perioden 2005-2010.
Kun fire prosent av disse pengene er brukt til forskning, utdanning og samferdsel. Det kommer frem i NHOs ferske kvartalsrapport, Økonomisk overblikk 1/2010.
Til sammenligning har fem prosent av oljepengene gått til internasjonal bistand.
- Vi har ikke klart å bruke disse rike årene til investering i det vi var enige om, og det Stortinget samlet seg om. Dette har betydning for fremtidig verdisatsning, sier Brubakk.
Han mener politikerne har en jobb å gjøre for å komme tilbake til handlingsregelens gode formål.
” ... en økning i bruken av petroleumsinntekter bør rettes inn mot tiltak som kan øke produktiviteten, og dermed vekstevnen i resten av økonomien”. A, H, V, SP, KrF og Kp, 2000
Brubakk mener spørsmålet om hvordan oljepengene prioriteres er såpass sentralt i den økonomiske politikken at man bør forsøke å tallfeste det.
Svake prioriteringer
En av NHOs konklusjoner er at satsningen på utdanning, forskning og samferdsel direkte over statsbudsjettet kun er ubetydelig prioritert. For 2010 isolert utgjør mersatsingen seks prosent eller rundt seks milliarder kroner av den økte bruken av petroleumsinntekter.
Skatte- og avgiftsnivået er økt med fem milliarder kroner i samme periode, noe som svekker satsingen på de vekstfremmende områder ytterligere, påpeker NHO.
- Det er åpenbart at mange andre formål er prioritert. Dette er gode formål, men poenget er at dersom det var dette man ønsket å bruke pengene på så kunne man sagt det i 2001, sier Brubakk.
En av finansminister Sigbjørn Johnsens hovedoppgaver denne stortingsperioden er å roe ned oljepengebruken og komme tilbake, eller nærmest mulig, fireprosentbanen.
Forskning, utdanning og samferdsel - 4 prosent
Rammeoverføringer - 23 prosent
Inntektssikring - 9 prosent
Alderdom - 11 prosent
Barnehager - 17 prosent
Regionale helseforetak - 8 prosent
Internasjonal bistand - 5 prosent
Øvrige - 23 prosent
Les også:
Finn 120.000 med friske hender...
- Vi tar finansministeren på alvor
Slikt som får økonomer til å flire
Feilberegning åpnet milliardflommen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.