Verdensøkonomien har begynt å merke skadevirkninger av de høye oljeprisene. Situasjonen er bekymringsfull for OECD-landene, spesielt de europeiske.

Det sier Fatih Birol, sjeføkonom i Det internasjonale energibyrået IEA, til Financial Times onsdag.

- Høye oljepriser har begynt å skade verdensøkonomien. Jeg er meget bekymret for OECD-landene, spesielt Europa, sier han til avisen.

IEA er også bekymret for den effekten den politiske uroen har på investeringer i oljesektoren i Midtøsten og Nord-Afrika, som byrået venter vil stå for om lag 90 prosent av produksjonsveksten de neste ti årene, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

- For at dette skal slå til, må det investeres nå, men jeg ser den rådende geopolitiske situasjonen som et betydelig hinder for at det riktige investeringsvolumet skal komme, sier Birol til FT.

Trenger 83 dollar fatet
Saudi-Arabia trenger nå en oljepris på 83 dollar pr fat for å holde balanse i sitt statsbudsjett for 2011.

Det sier Leonidas Drollas, sjeføkonom ved Centre for Global Energy Studies i London, til Financial Times onsdag.

Mange av de største produsentene i Opec bruker dagens høye priser til å øke offentlig forbruk, delvis for å sikre seg mot folkelig oppstand.

Saudi-Arabia har kunngjort en flerårig forbrukspakke på 129 milliarder dollar, og ventes å bruke om lag 35 milliarder dollar i år.

- Jo mer de tjener, desto mer vil de erf#229smessig bruke. Så den oljeprisen de trenger, har skutt kraftig i været, sier Drollas til FT.

Brad Bourland, sjeføkonom i investeringshuset Jadwa i Riyadh, sier i et notat til kunder at ”med mindre myndighetene foretar seg noe for å redusere forbruket, antar vi at denne break-even-prisen vil stige i årene som kommer”, skriver avisen.

Les også:

Oljeprisen faller litt tilbake (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.