- Vi har også ventet en korreksjon på oljeprisen, og de vil vi få flere større og mindre av på veien mot 150 dollar - som vi venter i løpet av et par år, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Arctic Securities til TDN Finans.
Torsdag falt prisen på et fat nordsjøolje med 11 dollar, og nedgangen fortsetter fredag. Oljeprisen er ned nær 13 prosent fra høyeste nivå torsdag.
Les også: Derfor raser råvareprisene og Oljeprisene under 100 dollar
Midlertidig fall
Den siste ukens kraftige oljeprisfall har sammensatte årsaker. Oljeanalytikere mener det kraftige oljeprisfallet er midlertidig.
- På kort sikt er det ikke mangel på olje selv om lagrene faller og nærmer seg normale nivåer i det meste av verden, mens USA fortsatt er på høye nivåer. På veien fra oljepriser under 40 dollar fatet, til der vi er i dag - over 100 dollar - har vi hatt mange mindre og større oljepriskorreksjoner, som til dels følger et mønster som speiler sesongmessig oljeforbruk i USA og globalt, i tillegg til utviklingen i makroøkonomien, sier Omdal.
Ser oljepris over 120 dollar i sommer
Arctic Securities venter fortsatt å se en sesongtopp for oljeprisen på over 120 dollar i sommer med kjøresesongen i USA.
Saudi-Arabia må også øke forbruket av olje i kraftproduksjon på 7-800,000 fat per dag på grunn av gassmangel på sommeren når temperaturene når 50 grader, ifølge Omdal.
Svakere makrotall og dollarbyks bidrar
Omdal forklarer det kraftige oljeprisfallet med svakere makrotall og en sterkere dollar. Han viser også til at bensinforbruket i USA har falt noe, og at mai sesongmessig kan være en svak måned. Han mener videre at den geopolitiske uroen har avtatt den seneste tiden.
- Frykten for at uroen skal spre seg til store produksjonsland som Saudi- Arabia, Iran, Irak og Algerie er mindre. I tillegg har det vært rekordstore netto long-posisjoner i råvarer, og når markedet da først snur blir det trangt i døra, sier Omdal til TDN Finans.
-Vil bli knapphet på olje
Arctic-analytikeren viser til at vi fortsatt er "minst ett eller to år unna" en situasjon hvor det er knapphet på olje.
- Så lenge som det kun er Libya som er ute er det langt unna situasjonen vi opplevde i 2008. Det er minst 1.5-2.0 millioner fat per dag i reell ledig produksjonskapasitet i Saudi-Arabia, sier Omdal.
Arctic Securities oppjusterte torsdag sine oljeprisanalyser, og ser er snittpris 118 dollar per fat for brent-olje i 2011. Her argumenterer meglerhuset blant annet med at reservene i Midtøsten trolig kun er halvparten av de oppgis å være.
DnB ser oljeprisen bunne ut på 100 dollar
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets sier til TDN Finans at oljeprisfallet bare er en korreksjon på veien opp. Han sier det er støtte på Brent-oljen på 108 dollar fatet basert på 100-dagers gjennomsnitt, men at prisen kan i verste fall falle ned til 100 dollar fatet.
- For meg er ikke dette et vendepunkt i oljeprisen, men en korreksjon. Jeg tipper at bunn-nivået er på 100 dollar fatet. Dette er det oljen maks kan falle. Mitt hovedscenariet er 100 til 105 dollar fatet. I de 28 korreksjonene vi har sett i oljeprisen siden år 2000 har vært på 17 prosent ned. Hvis oljen er på 105 dollar har vi falt 17 prosent, sier Kjus til TDN Finans, og legger til:
- 100-dagers snittet ser ut til å gi oljeprisen litt støtte akkurat nå og jeg tror denne støtten vil være ganske sterkt. På samme tidspunkt i fjor brøt vi gjennom denne støtten da vi korrigerte fra 90 til 70 dollar fatet. Hvis dagens arbeidsmarkedsrapport blir svakere enn ventet så ville jeg ha en større tro på at vi skal ned å teste mot 100-105 dollar fatet.
Amerikanske myndigheter legger frem arbeidsmarkedsrapporten «non-farm payrolls» kl. 14.30 fredag.
Bin Laden-effekt?
På mandag skrev oljeanalytikeren i et notat til sine kunder at bin Ladens død kunne trigge et stort oljeprisfall.
- Dette er vært sett på som en krig og når lederen blir drept så er dette negativt og vil ramme finansiering og rekruttering til al-Qaida. Men motargumentet er at terrorrisikoen øker i det korte bilde. Så man kan argumentere begge veier for at Bin Laden ble drept, sier oljeanalytikeren.
Spekulanter bidrar til volatilitet
Kjus peker på at oljeprisen begynte å falle før dollaren falt og at oljeprisfallet derfor ikke kan skyldes sterkere dollar alene. Han peker i tillegg på spekulanter i oljeprisen.
- Rallyet i dollaren kom hovedsakelig i går. Dollaren styrket seg ikke under oljeprisfallet mandag morgen, så det var ikke dollar-ledet. I går derimot var oppgangen i dollaren en stor faktor. Om bin Ladens død var katalysatoren vil være under debatt, men så er det sånn at når du først får et oljeprisfall på 3-4 dollar så kicker algoritmer og maskinhandel inn og da faller det fort nye 3-4 dollar til. Dette har en akselererende effekt og kunne ikke skjedd hvis disse spekulantene var normalt eksponert i olje. Men de hadde bygget opp massiv lengde siden jul, og det var bare et tidsspørsmål før du fikk en stor korreksjon som vi ser nå, sier oljeanalytikeren.
Oljeprisen rammet av sviktende makrofaktorer
Kjus sier videre at det var flere faktorer som etter hvert tynget oljeprisen ytterligere, inkludert mer ”dueaktige” uttalelser fra Den europeiske sentralbanken, høye amerikanske oljelagre, svake ISM-tall, svake oljeetterspørselstall og innstramning av Kinas pengepolitikk.
-Det har vært flere faktorer, men ingen av dem har vært store nyheter annet enn bin Ladens død. I og med at det er så mye spekulative posisjoner i markedet så trenger man ikke så store nyheter for å se store bevegelser i prisene. Det ble så trangt i døra når alle skulle ta gevinsten. Det er notorisk vanskelig å se hva som fungerer som katalysator, sier han.
Goldman Sachs ser risiko for ytterligere oljeprisfall
Det amerikanske meglerhuset Goldman Sachs ser risiko for ytterligere fall i oljeprisen hvis de økonomiske dataene fortsetter å skuffe.
- Nedsalget av olje i går har trolig tatt bort en stor del av risikopremien som vi mener har vært bakt inn i oljeprisen, noe som kan tyde på at nedsiden er begrenset fra her. Imidlertid er vi oppmerksom på at ytterligere nedside finnes hvis økonomiske data de kommende dagene fortsetter å skuffe”, skriver meglerhuset i en oppdatering.
Meglerhuset ser likevel at de fundamentale forholdene vil stramme seg til i løpet av 2011 og at dette trolig vil presse prisene til nye høyder til neste år.
Prisen på et fat nordsjøolje er ned 1,84 prosent til 108,8 dollar per fat. Den amerikanske oljeprisen WTI er ned 2,33 prosent til 97,48 dollar per fat.
Statoil-aksjen er ned 0,28 prosent til 142,40 kroner, omsatt for 981 millioner kroner.
Les også:
Derfor raser råvareprisene
Oljeprisene under 100 dollar
- Oljeprisen på unaturlig nivå
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.