Kontraktene renner inn i riggmarkedet, og dagratene for de mest avanserte boreriggene begynner igjen å nærme seg toppnivåene fra 2008.
- Rushet har såvidt begynt, skriver analytiker Martin Huseby Karlsen i DNB Markets i en fersk analyse.
Riggratene har svingt mye de siste årene. I slutten av 2008 måtte man ut med rundt 650.000 dollar dagen for å sikre seg én av disse riggene, før ratene falt kraftig igjen. I vinter hoppet ratene voldsomt, fra rundt 450.000 til godt over 600.000 dollar dagen.
- Oljeselskapene er desperate, og vi kommer til å se et løft oppover i ratene i løpet av høsten. Det er for lite rigger der ute, sier Carnegie-analytiker Frederik Lunde til DN.no.
Rives bort
I forrige uke halte de norske riggselskapene Odfjell Drilling og Seadrill i land avtaler for tre boreskip hver med det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras, der ratene lå i underkant av 600.000 dollar på svært lange kontrakter.
<b>Seadrill sikret kontrakter til 24 milliarder</b>
med BP tidligere i sommer, der raten var på 570.000 dollar dagen for kontrakter som løper til 2020.
- Riggene rives vekk, markedet er brennhett, sier Lunde, som tror at riggratene kan passere 700.000 dollar i løpet av høsten.
Den erfarne Morgan Stanley-analytikeren Ole Slorer spådde tidligere i år ratenivåer godt over 700.000 dollar dagen mot slutten av tredje kvartal. Analytiker James Crandell i Dahlman Rose & Co kalte tidligere i år rater på disse nivåene for "monster-rater", ifølge Bloomberg News.
Tømt marked
Huseby Karlsen i DNB peker på at markedet nå er i ferd med å tømmes. Det er nesten ikke er ledige rigger i ultra-dypvannsmarkedet i 2013.
- Det er i ferd med å bli utsolgt. I vår var det mange anbud, og nå begynner de å bli fyllt opp. Når disse prosessene er ferdige kommer markedet til å være tømt, sier han.
Analytikeren mener at det viktigste for riggratene og utviklingen i både rigg- og oljeserviceaksjer er at oljeprisen holder seg stabil, og over 75 dollar fatet. Da kan markedet bli enda strammere, tror han.
- Man kan få noen slutninger høyt på 600.000 dollar-tallet, sier han.
Vanskelig å komme inn
Under forrige riggboom, som startet i 2004-2005, kom det mange nye selskaper til som ønsket å ta sin del av markedet. Huseby Karlsen mener at barrierene er mye høyere nå, spesielt på grunn av den fortsatt utfordrende finansieringssituasjonen for nye spillere.
- I tillegg er det mye vanskeligere å få innpass hos oljeselskapene etter Macondo-ulykken. Oljeselskapene er grundigere og mer selektive, sier han, og legger til:
- Ved forrige topp var det et mye mindre marked, som var i sterk vekst. Nå er det et mye større marked, som er i enda større vekst.
Sats på Seadrill
De etablerte spillerne får imidlertid finansiering både på gjelds- og egenkapitalsiden. Dermed blir oppsiden enda større for selskapene som allerede er inne, og Huseby Karlsen tror at John Fredriksens Seadrill kan fortsette å stige på Oslo Børs.
- Seadrill har mye eksponering mot ultra dypvannsmarkedet, og vil dra nytte av det man ser, sier han.
Han har et kursmål på 250 kroner på Seadrill-aksjen, mot 237 kroner som den handles for tirsdag ettermiddag.
Også Lunde har en kjøpsanbefaling for Seadrill, selv om han ikke mener at aksjen er spesielt billig:
- Den den ligger på "all-time-high", den er ikke ikke billig men den er bra, sier han.
Forbigått aksje
Både Lunde og Huseby Karlsen trekker frem Fred Olsen Energy som en sterk kjøpskandidat.
- Fred Olsen er en litt forbigått aksje. De kan få opptil fem slutninger i løpet av høsten i midtvannsmarkedet. Dette markedet er lite og har vært utsolgt, og vi kan få et rykk opp i ratene her også, sier Lunde.
Les også:
<b>Seadrill sikret kontrakter til 24 milliarder</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.