Syv ulike selskaper har denne uken varslet oppsigelser og permitteringer på til sammen 831 ansatte, ifølge en oppsummering DN har foretatt. Selskapene som varsler nedbemanning er i hovedsak knyttet til oljebransjen samt shipping (se oversikt i faktaboks til høye).
Selv om det er bred enighet om at norsk økonomi er på rett kjøl, ser det ikke ut til at disse næringene har skrapet bunnen ennå, understreker sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.
- Det er ingen som har sagt at bunnen er nådd for rigg og supply eller oljebransjen. Det vil bli flere oppsigelser i disse næringene, men dette er mye i løpet av en uke. Fortsetter dette, med 800 i uken, blir det stygge tall, sier Jullum.
Han tror riktignok ikke at dette er sannsynlig.
- Vi venter omtrent uendret ledighet i Norge fremover. Men hvis dette fortsetter i samme tempo, vil vi ta feil når vi sier at bunnen er nådd, sier han.
- Gjør de tilpasninger
Til sammen har 38.955 mistet jobben i olje- og oljerelaterte bransjer siden oljesmellen startet, ifølge aksjemegler Truls Oma Erichsrud i DNB Markets, som følger utviklingen tett.
Jullum viser til at det ifjor høst ble tildelt flere kontrakter i oljerelaterte næringer. Det gjorde at selskapene var usikre på hvor mye arbeid de kom til å få, selv om de hadde for mye arbeidskraft på dette tidspunktet, påpeker han.
- Nå gjør de tilpasninger fordi de ser at de ikke fikk så mange kontrakter som de hadde håpet eller trodd, mener sjeføkonomen.
Tre årsaker
Bransjepolitisk direktør Knut E. Sunde i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri mener det er flere årsaker til at det nå dukker opp nye runder med nedbemanninger:
- Arbeidstagere forsøker å beholde jobben gjennom bruk av forhandlingsrett og rettsapparatet. Dermed blir mange stående i jobben lenger enn arbeidsgiver har sett for seg
- En del bedrifter har allerede redusert kjernebemanningen så kraftig at de i lengre tid har vegret seg for å si opp folk
- Det er også eksempler på bedrifter som har hatt gode ordrereserver på begynnelsen av året, men som nå er bunnskrapt
- Ettersom i alle fall deler av markedet inn mot oljeselskapene fortsatt er ganske råttent, så kommer det forsinkede nedbemanningsprosesser, sier Sunde.
Også han mener at flere selskaper ikke har sett bunnen, og frykter det vil komme flere runder med kutt.
- For noen er det begynt å krabbe oppover, andre har det brukbart, mens en del ennå sliter. Da får man en nedbemanning i rykk og napp, som kommer til å gå langt inn i det neste året, sier Sunde.
Frykter flere runder
Sjeføkonom Jullum i Danske Bank viser til at det også er en del nedbemanning på rederisiden. Det er fordi båter og rigger blir lagt i opplag. Dette er også noe han venter vil fortsette fremover.
- I rigg og supply frykter jeg at det blir flere runder med at mannskapet blir satt på land. Det er overkapasitet her. Hele bransjen er enige om at kapasiteten må ned. Da er det fare for at det blir enda flere, sier han.
Hva gjelder oljerelaterte selskaper, tror Sunde i Norsk Industri at oljeselskapene må se oljeprisen stabilisere seg på et høyere nivå før situasjonen bedres for disse selskapene.
- Jeg tror nok oljeselskapene skal se at det materialiserer seg før de slipper seg mer løs. Men det er klart at oljeprisnedgangen og den krisestemningen som har oppstått har fått både Statoil og andre til å få ned kosten på en del prosjekter, sier Sunde.
Halvering i varsler av oppsigelser og permitteringer
I august ble Nav varslet om halvparten så mange permitteringer og oppsigelser sammenlignet med august ifjor, viser nye tall fredag.
- Etter en høst og vinter hvor vi mottok svært mange varsler hver måned har antallet varsler nå gått noe ned. Når vi ser disse tallene sammen med blant annet flere registrerte ledige stillinger og undersøkelser som viser at norske bedrifter nå er mer positive til utviklingen fremover, gir det grunn til en viss optimisme. Men vi kan fortsatt få måneder med økning i ledigheten, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.
Til sammen ble Nav varslet om 2.600 permitteringer og oppsigelser i august. I Rogaland kom det inn 429 varsler om mulige oppsigelser. Det er det laveste tallet på over to år.
Jullum i Danske Bank viser til at omfanget av oppsigelser utenfor oljerelatert næring nærmest er ikkeeksisterende.
- Fordi resten av økonomien klarer seg så bra, er det ikke oppsigelser, men ansettelser, utenfor olje. Dermed blir totaltallene mye bedre, understreker Jullum.
NAV-tallene viser en ledighet på 3,0 prosent i Norge i dag, mens Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) til SSB viser 5,0 prosent. Den nyeste utgaven av pengepolitisk rapport fra Norges Bank tyder på at det er NAV-tallene som best reflekterer den faktiske utviklingen i arbeidsledigheten, og ikke AKU-tallene, skriver TDN Finans.
Les mer om ukens nedbemanningsvarsler:
Norske Shell kutter 255 stillinger
Inntil 120 kan miste jobben i CHC
FMC permitterer inntil 200 ansatte
Aker Solutions permitterer 100 ansatte
70 ansatte mister jobben etter NLI Subsea-konkurs
Oljeselskap sier opp inntil 20 fast ansatte
Rederi i Bergen sier opp 66 fast ansatte
Følg markedet med DN Investor
Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.