- Man kan jo spørre seg hvor mye verre det kan bli, sier Adil Osmani, som er daglig leder på Rubrikk.no.
Han har søkt gjennom samtlige ledige stillinger i Rogaland som er annonsert på nett og sammenlignet med tilsvarende tall for ett år siden. Forskjellen er enorm:
- Det er i Rogaland man har merket oljesmellen først, og det er ikke bare oljebransjen som sliter. Vår statistikk viser at det er veldig tydelig at andre sektorer i fylket også er påvirket av nedturen som startet ifjor, sier Osmani til DN.
- Vi ser blant annet at det strammes ordentlig til i offentlig sektor, sikkert fordi man er nødt til å ta høyde for at skatteinntektene vil gå markant ned fremover, sier Adil Osmani.
Han er heller ikke overrasket over at antall ledige stillinger innen administrasjon/kontor/personal er langt færre enn for et år siden:
- I nedgangstider er det typiske støttefunksjoner som ryker først. «Nice to have»-funksjoner kuttes radig, mens «need to have»-funksjoner varer litt lenger, sier han.
- Det er ganske dramatiske tall, dette. I våre tall ser vi 50 prosent nedgang nesten over hele linjen, og det er ganske drøyt, sier Osmani.
- Mye negativ psykologi
Nav-direktør Truls Nordahl i Rogaland bekrefter nedgangen i stillingsannonser i «oljefylket», men opplyser at Navs tall er langt mindre dramatiske enn Rubrikk.no's.
- Våre tall viser en nedgang i antall stillinger på cirka 10 prosent i Rogaland det siste året. Det er jo en stor nedgang, men samtidig er vi ganske fornøyde med at stillingsmarkedet holder seg såpass bra med så mye negativ psykologi i markedet, sier han til DN.
For jo, det finnes ledige jobber. Men:
- Problemet er at vi ser en «mismatch». De som er arbeidsledige her i Rogaland finner ikke jobber som passer sin profil. Mange av de ledige stillingene er innen helse og sosial, opplyser Nav-direktøren.
Han understreker likevel at det er håp også for ingeniører og andre oppsagte oljearbeidere på fortvilt jobbjakt.
- Det finnes ledige stillinger - andre steder i landet. Dette er vi nå i ferd med å kartlegge. Så lenge man er villige til å flytte på seg, er det absolutt jobber å få, sier Truls Nordahl.
(Kilde: Rubrikk.no)
Les også: Nå er over 20.000 oljejobber borte
- Tenk inntektssikring. Nå må drømmene dine komme i annen rekke
Slik rammer oljesmellen: Mister skatteinntekter - må kutte 70 mill. ekstra i år
Se DNtv: Slik er Oslos badevann - på bunnen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.