- Er du den personen som søker på et høyt antall stillinger hos et rekrutteringsbyrå, så vil de se på deg som useriøs og en person som ikke helt vet hva du kan eller vil, sier eier og partner Erik Falk Hansen i OG-S, som rekrutterer ledere og spesialister til oljeindustrien, og er skaperen bak «Det unike jobbsøkerkurset».
- Er det ikke nok stillinger der ute for deg å søke på, så er det mye bedre å gjøre åpne henvendelser gjennom nettverket ditt - hvor du er ute og drikker kaffe med folk fra spennende bedrifter som kanskje har bruk for deg en gang i fremtiden, sier han.
Nedgangen i oljebransjen har ført til at 36.357 jobber er varslet kuttet, ifølge Navs oversikt. Dette er betydelig høyere enn tidligere anslag.
Tallet omfatter varsler om oppsigelser og permitteringer i perioden fra juni 2014 til juni 2015.
Bakruseffekten
- Mange som har vært «i olja» har hatt en trygg jobb og i mange tilfeller fått jobber kastet etter seg de siste 20 årene. Bakruseffekten av dette er at de ofte er svært uerfarne med tanke på å søke jobb. Vi snakker om mennesker med høy utdanning og 15 års erfaring, sier Falk Hansen til DN.
Møtet med «jobbsøkerverdenen» for disse kan derfor være svært vanskelig og ikke minst skremmende, påpeker han.
- På toppen av det hele møter man et jobbmarked som kanskje er vanskeligere enn noen gang, legger hodejegeren til.
Erik Falk Hansen rister oppgitt på hodet av at disse jobbsøkerne møter et hav av online jobbsøkertips som er langt fra oppdatert i henhold til dagens marked:
- Dessverre har veiledere en altfor stor tendens til å sette denne gruppen mennesker i samme bås som alle andre jobbsøkere. Å få vite at du må ha en CV på to sider, at du må hilse pent på intervju og få vite hvordan ting skal settes opp i riktig rekkefølge på CV-en, blir litt feil fokus. Det er ikke slike råd de trenger i den situasjonen de er i, sier Erik Falk Hansen.
Dette trenger de, mener han:
- Veiledning i hvordan man skal komme godt i gang.
- Oppdatering på hva en jobbsøker bør gjøre i dagens marked. (Hva virker, og hva virker ikke?)
- Hvordan få best mulig utbytte av sosiale medier som Linkedin, Facebook og Twitter som jobbsøker.
- Hjelp med å finne - og beholde - motivasjonen gjennom hele prosessen.
- By på deg selv
- Før du stresser med å søke jobb er det helt naturlig at du kanskje trenger litt tid på å finne deg selv og din motivasjon etter at du har fått beskjeden om oppsigelse. Det er helt ok, sier hodejegeren.
Når motivasjonen er på plass, er det tid for å finne ut hva du vil og hvor de kan ha bruk for en som deg.
- Så er det tid for å lage en detaljert plan som legger grunnmuren for at du skal sikre deg en ny jobb. Lag en plan som dekker alle mulige «ruter»for å finne deg en jobb og sett konkrete mål som du selv er klar over, sier Erik Falk Hansen.
Ikke vær redd for å by på deg selv, bemerker han.
- Vær deg selv og by på deg selv. Det liker alle arbeidsgivere og rekrutterere - selv om man ofte skulle tro at man må gå inn i den samme A4-boksen som alle andre.
Også Tim Rosenkilde, som er daglig leder i karriere- og outplacementselskapet Arbeidslivsressurs Norge, er enig i at det er smart å «stikke seg frem».
Her er hans beste «startpakke-tips» til oppsagte medarbeidere:
- Bruk flere kanaler for å søke etter jobb.
Bruk nettverket ditt av venner, familie, eks-kolleger, sjefer og samarbeidspartnere for å innhente info om hva som rører seg der ute. Kjenner du noen som jobber med rekruttering, ta kontakt. Kjenner du ingen, bygg opp et nettverk.
- Registrer deg i jobbdatabaser.
Du må være synlig i arbeidsmarkedet for at hodejegere og bedrifter skal vite om deg.
- Jobb smart med hodejegere.
Det finnes spesialiseringer i ulike bransjer og stillinger også blant hodejegere. Finn ut hvilke byråer som er mest relevante for deg.
- Stikk deg frem.
Rekrutterere leser svært mange søknader hver dag og blir lei av å lese en standard cv som ligner alle de andre de har vurdert. Vis hvem du er, ikke et glansbilde av deg som er lett å gjennomskue.
- Bruk sosiale medier.
Vær litt detektiv på nett for å finne ut beste måte for deg å komme i kontakt med hodejegere eller bedrifter du ønsker kontakt med.
- Vær forberedt på avslag.
Tenk at jobbsøking er som å spille dart. Selv den beste dartspiller treffer ikke blink hver gang.
Les også: - Man kan ikke stikke hodet i sanden og late som det ikke skjer
DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?
Se DNtv: Eksklusivt: Møt mannen bak Popcorn Time
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.