Aldri før har arbeidstakerne ønsket å være i jobb så lenge, viser nye tall: Flere av oss vil jobbe til vi er 70 eller eldre

Men Norsk Seniorpolitisk Barometer viser også at arbeidsgiverne er mindre positive til seniorene enn før. Oljesmellen rammer dermed de eldre i større grad - noe direktør Kari Østerud i Senter for Seniorpolitikk ser gjenspeiler seg i abeidsledighetstallene.

- Vi følger ledighetstallene med argusøyne. Ledigheten øker i noen landsdeler, og vi ser at den øker mest for de eldre. Dette gjør oss veldig bekymret. Riktignok er tallene små foreløpig, men jeg er spent på hvordan det vil utvikle seg videre, sier Østerud.

For tendensen i seniorbarometeret er klar:

Eldre arbeidstakere taper noe popularitet blant ledere. Av alle aldersgrupper er eldre arbeidstakere de minst «populære», og andelen som liker å ansette disse har falt fra 63 til 53 prosent i siste toårsperiode.

Tallene viser også at ledere nøler med å innkalle søkere til intervju allerede når de er 58,1 år.

- Krisen løses ikke ved å sluse de eldste ut av arbeidslivet for tidlig, men det skjer helt klart en cv-sortering her, sier Østerud til DN.

Mye tøffere konkurranse

Hun forteller at senteret har fått flere henvendelser enn normalt fra bekymrede seniorer siden oljeprisen begynte å stupe.

- Folk vil jobbe, men konkurransen om jobbene er mye tøffere enn før. Er du over 55 år nå, krever det hardt arbeid å få seg ny jobb. Og en god porsjon flaks. For selv om folk i denne alderen føler seg helt på topp, er dessverre ikke disse arbeidstakerne fullt så attraktive i dag, sier Kari Østerud.

- Det er problematisk om ledere mener eldre går ut på dato minst ti år før mange av dem ønsker å tre ut av arbeidslivet. I et fleksibelt og velfungerende arbeidsliv skal det være mulig å skifte jobb både etter fylte 50 og 60 år. Med økt omstilling i næringslivet og stigende arbeidsledighet, frykter vi at det kan bli særdeles vanskelig for eldre arbeidstakere å få ny jobb, fortsetter hun.

- Må reorientere seg

Hun understreker at også seniorene må vise mer fleksibilitet enn før - og reorientere seg i arbeidsmarkedet.

- De må ha en moden forståelse av hva slags kunnskap de sitter inne med og hva slags jobber de kan få. Kanskje må de være villige til å omskolere seg eller flytte for å få en ny jobb, men i dag tar jo folk doktorgrad langt opp i 80-årene, sier Kari Østerud.

Selv om ledernes holdningene til eldre arbeidstakere har dalt de siste to årene, understreker hun at det likevel ikke er noen krise. Mens man ble sett på som «eldre» i arbeidslivet som 52-åring i 2003, er dette nå oppe i 55,9 år.

- Vi må ha is i magen, for de endringene vi har sett over tid har kommet for å bli. Det er ingen krise, men ledighetstallene fremover blir veldig spennende å følge med på, sier Østerud.

Direktør Erik Dalen i Ipsos MMI, som står bak undersøkelsen, sier at arbeidsgiverne er ekstremt sensible for hvordan de tror utviklingen vil bli på kort sikt.

- Vi ser klare negative utslag i holdningene når pilene peker ned - og tilsvarende klare positive utslag når pilene peker opp. Jeg er ikke i tvil om at usikkerhet knyttet til fremtidige inntekter gjør at arbeidsgiverne er mer skeptiske til eldre arbeidstakere nå enn tidligere. Og det kan gi langvarige reaksjoner som vil vise seg i fremtidige seniorpolitisk barometere, sier Erik Dalen.

Les også: Analysesjef: Nå snur det for Kina

Russisk konsul: - Norge er altfor snille

Legger Tippeligaen ut for salg

 

Se også:

De har smakt på 400.000 kopper kaffe de siste 15 årene:

De har smakt på 400.000 kopper kaffe de siste 15 årene
Kaffesmakerne Roger Wilhelmsen og Tore Flåten hos Joh. Johannson Kaffe blir aldri lei den sorte drikken.
02:29
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.