Norsk leverandørindustri har opplevd mange tilbakeslag, først da flere store byggekontrakter gikk utenlands, og siden da oljeprisen raste.
Fredag hadde leverandørene igjen grunn til glede. FMC på Kongsberg og Technip i Lysaker hanket inn en totalkontrakt på undervannsutstyret til satelitt-utbyggingen Trestakk.
– Kontrakten utgjør 30-40 prosent av kostnaden som ligger inne i plan for utbygging og drift på 5,5 milliarder kroner, sier Statoil-talsmann Ola Anders Skauby.
Følg utviklingen på Oslo Børs på DN Investor.
I tillegg har Statoil gitt Aker Solutions i Trondheim en kontrakt på 150 millioner kroner for gjøre modifikasjonsarbeid på produksjonsskipet Åsgard A. Olje og gass fra Trestakk skal nemlig tas ombord på Åsgard-skipet og prosesseres der.
- Høy norsk andel
Bransjesjef Runar Rugtvedt i oljeleverandørforeningen i Norsk Industri gleder seg over tildelingene.
– Det var veldig hyggelig. Dette er en utbygging som passer godt for norske leverandører, med ombygging på en eksisterende installasjon og tilkobling av undervannssatelitt, sier Rugtvedt.
– Vi vet at FMC og Technip har et stort norsk underleverandørnettverk. Det betyr en høy norsk andel i Trestakk, sier han.
Trestakk har hele 76 millioner fat olje i reserver, og myndighetene har lenge presset på for at Statoil måtte dra igang prosjektet i nedturen.
Det er et samarbeidsselskap kalt Forsys Subsea som organiserer arbeidet for FMC og Technip. Technip skal bidra med stigerørssystemer, produksjonsrør, gassinjeksjonsrør og diverse kabler. FMC Technologies vil levere undervannsproduksjonssystemet.
– Denne tildelingen demonstrerer at vår allianse med Technip kan levere virkelige fordeler for våre kunder ved å integrere våre produkter,systemer og tjenester, sier FMC-sjef Doug Pferdehirt fra Houston i en pressemelding.
– Vi er stolte over å arbeide med Statoil i Trestakk-prosjektet, sier Technip-sjef Thierry Pilenko i den samme meldingen.
Kostnadene kuttet
Tildelingene kommer etter at kostnadene i undervannsutbygginger er kuttet bemerkelsesverdig i oljenedturen. Ifølge en oversikt statens oljeselskap Petoro la frem torsdag, er kostnadene for en typisk bunnramme med plass til fire brønner falt med 35 prosent på drøyt to år. Et prosjekt som ville kostet 5,2 milliarder kroner våren 2014, har nå en kostnad på 3,4 milliarder kroner, ifølge Petoro.
Rugtvedt kjenner seg igjen i tallene. Rundt norske oljefelt finnes det mange små funn på 20-30 millioner fat olje som kan være lønnsomme å bygge ut selv på lav oljepris når kostnadene for standardiserte undervannssatelitter er kommet ned.
– Vi vet det er en del på prosjekter på gang, sier Rugtvedt.
Analyser tyder på at 2017 også blir tregt, men fra 2018 kan det komme oppsving. Da kommer norske leverandører til å stå klar, de pågående personellkuttene til tross.
– Kapasitet ikke noe problem. Og mange som har måttet slutte nå, vil nok fort tilbake når aktiviteten tar seg opp igjen, lover Rugtvedt.
Les også:
Hun får toppjobben hans i Statoil
Oljegiganter satser på fornybar energi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.