De fem tiltakene omfatter en opptrapping av investeringene i infrastruktur, økt satsing på nyskaping innen offshoresektoren og grep for å gjøre det enklere å skape sin egen arbeidsplass.
Hensikten er å skape nye jobbmuligheter for overtallige ingeniører fra oljesektoren.
– Dette er en yrkesgruppe hvor arbeidsmarkedstiltak er mindre viktig enn aktivitet som etterspør arbeidskraften deres, sier statsminister Erna Solberg (H).
Ferske Nav-tall viser at det nå er 550 arbeidsledige ingeniører, en femdobling på ett år.
– Arbeid er mye viktigere enn tiltaksplasser, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til NTB, og bruker forsering av infrastrukturprosjekter som eksempel.
Fakta om tiltak:
* Mer til nyskapning i offshoresektoren. Tredobling av DEMO 2000-programmet for sikrere drift og reduserte kostnader på norsk sokkel.
* Trappe opp investeringene i infrastruktur. Mål om å skape behov for 500 nye ingeniører neste år.
* Gjøre det lettere for ingeniører som ønsker å skape sin egen arbeidsplass, blant annet ved å styrke Innovasjon Norge.
* 350 nye plasser i praktisk-pedagogisk utdanning, slik at flere ingeniører kan bli lærere.
* Forskning og innovasjon for å skape nye arbeidsplasser ved å styrke Brukerstyrt innovasjonsarena og FORNY 2020-programmene.
(Kilde: Statsministerens kontor)
DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?
– Ap-pakke for liten
Det er uklart hvor mye penger regjeringen vil bruke på de fem tiltakene, utover at de får en «kraftig økning» i budsjettet. Ingeniørtiltakene inngår i regjeringens tiltakspakke mot arbeidsledighet, som Aftenposten omtalte torsdag.
Arbeiderpartiet har i sin egen pakke foreslått 2,5 milliarder til tiltak mot arbeidsledighet.
– Vi har ment at det er for lite i forhold til den aktivitetsøkningen vi trenger, sier Solberg.
Hun understreker at ingeniørene som nå blir arbeidsledige, har mye kompetanse som Norge har bruk for både i dag og i en fremtidig grønn omstilling.
– Vi kommer til å trenge folk med kompetanse innen olje- og gassnæringen. Vi skal fortsatt drive med olje og gass i Norge, og vi skal utvikle nye teknologier, sier statsministeren.
Opptur senere
Solberg sier tiltakene er en erkjennelse av at oppgangen i norsk økonomi kommer senere enn mange har trodd.
– Det er viktig å huske at da vi la fram statsbudsjettet i fjor, var oljeprisen over 70 dollar fatet. Men det man trodde var et midlertidig fall i oljeprisen, har blitt forsterket, sier hun til NTB.
Regjeringssjefen varsler at budsjettet kommer til å bli justert i tråd med at oljeprisfallet ser ut til å bli mer langvarig enn først antatt.
Norges brutto nasjonalprodukt (BNP), inkludert oljesektoren, kommer til å vokse med 1,4 prosent i år, 1,2 prosent neste år og 2,2 prosent i 2016, viser Statistisk sentralbyrås prognose torsdag.
Samtidig tror byrået oljeprisen når 60 dollar fatet igjen først i 2018.
– Vil fortsette å øke
Totalt er det nå 546 registrerte arbeidsledige sivilingeniører innen geofag, petroleum og metallurgi, opp fra 202 ved utgangen av fjoråret og 111 for et år siden, viser ferske tall fra Nav.
– Vi ser ingen tegn til at veksten i arbeidsledigheten skal avta, sier rådgiver Tormod Reiersen i Teknas avdeling for samfunnspolitikk.
– Vi frykter at ledigheten for våre grupper vil fortsette å øke utover i høst og inn i 2016 når ringvirkningene fra reduserte investeringer i olje- og gass-sektoren har blitt tydeligere i hele økonomien, sier han.
Tekna er den største fagforeningen i Akademikerne og har mer enn 68.000 medlemmer med masterutdanning innen teknologi og naturfag.
Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016 blir lagt fram 7. oktober.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.