- Å bli pensjonist er altfor tidlig. Jeg føler meg ikke klar for å gå hjemme og sture.

Arne Kjell Hauge har bare ett år igjen til ordinær pensjonsalder, men kan godt tenke seg å jobbe til han er «minst 70».

Den utdannede ingeniøren har jobbet for en rekke arbeidsgivere i oljebransjen. Siden 1980 har han tatt på seg konsulentoppdrag av kortere eller lengre varighet. Den siste jobben var for Aker Solutions i Brunei, et lite land på Borneo, mellom Indonesia og Malaysia i Asia. Der var Hauge i halvannet år.

- Jeg stortrivdes. Det varme klimaet. Menneskene. Miljøet. Og jobben. Jeg likte meg veldig godt der nede og følte meg ti år yngre. Jeg hadde så mye energi, forteller han.

Bom stopp

1. september var oppdraget offisielt slutt. Arne Kjell Hauge trodde det skulle gå greit å få seg et nytt konsulentoppdrag - og han ville gjerne dra utenlands igjen. Men så var det bom stopp. Jobbene fantes plutselig ikke lenger.

- Som konsulent har jeg følt at oppdragene alltid har strømmet på. Enten har jeg tatt en telefon eller to, eller så har noen kontaktet meg. Jeg har aldri gått arbeidsledig før. På midten av 90-tallet hadde jeg vært på alle plattformene i Nordsjøen, men etter 1997 har jeg ikke vært offshore. Siden har jeg jobbet for oljebransjen på land, sier han.

- Alderen min har aldri vært noe handikap. Jeg har jo bare vært innleid på midlertidige kontrakter. Men nå er det så sinnssykt mange om jobbene. De få jobbene som finnes vil «alle» ha. Og da ligger man jo tynt an når man har fylt 66.

Arne Kjell Hauge går mye hjemme nå som han er arbeidsledig.
Arne Kjell Hauge går mye hjemme nå som han er arbeidsledig. (Foto: Tommy Ellingsen)
 

I en ny DN-serie rettes søkelyset mot #oljesmellen. Investeringsveksten på norsk sokkel stoppet opp ifjor etter en periode med sterk vekst. Samtidig halverte oljeprisen seg utover høsten. I år anslår selskapene kutt på over 15 prosent, ifølge SSBs telling.

  I 2014 var det rundt 330.000 ansatte i Norge i petroleumsrelatert virksomhet (inkludert leverandører av generelle varer og tjenester), ifølge «Industribyggeren».

Drømmer om ny utenlandsjobb

Nå håper 66-åringen at noen han kjenner plutselig skal tenke på ham.

- Jeg er sikker på at noen har bruk for meg også. Faste jobber søker jeg ikke på, såpass innsikt har jeg. Der vil alderen min bli et problem. Men jeg ser for meg at jeg kan ta konsulentoppdrag i noen år til, i alle fall til jeg er 70, sier han.

- Mitt største ønske er å reise utenlands igjen. Midtøsten, Australia, Asia - hvor som helst. Jeg har tatt kontakt med en rekke rekrutteringsfirmaer også utenfor Norge, men det er ikke lett å få napp. Hvis jeg i det hele tatt hører noe, så er det avslag. Når du får nei, nei og nei - da er det lett å miste motet, forteller Hauge, som innrømmer at humøret går i bølgedaler.

I sin forrige jobb hadde han nesten millioninntekt. I dag får han penger av Nav.

Mens han søker aktivt jobber og holder tett kontakt med hodejegere, rekrutteringsselskaper og kontakter i oljebransjen, sysler han litt rundt i huset hjemme.

- Å gå fra høy lønn til Nav-inntekt er tøft. Men jeg er så heldig at jeg har en samboer i jobb, derfor sliter jeg ikke økonomisk. Men det er klart man må omstille seg og endre vaner når inntekten din mer enn halveres. Da jeg ble arbeidsledig, solgte jeg bobilen og sluttet å røyke, sier han.

- Vil nok bli enda tøffere

- Jeg går mye hjemme. Innimellom er jeg frustrert. Deprimert. Å gå på jobbsøkerkurs hjalp veldig på humøret og selvtilliten. Jeg er så klar for å komme ut i jobb igjen! Jeg har ikke gitt opp. Det kan ta en stund, men jeg kommer til å få en jobb med tiden. Det er jeg overbevist om, sier han.

Eier og partner Erik Falk Hansen i OG-S, som rekrutterer ledere og spesialister til oljeindustrien, synes Arne Kjell Hauge har en flott holdning om at han vil fortsette i jobb, selv om han nærmer seg ordinær pensjonsalder.

Hodejeger Erik Falk Hansen.
Hodejeger Erik Falk Hansen. (Foto: Elin Høyland)
 

- Mitt beste råd til eldre jobbsøkere er å «glemme» alder og fokusere på alle de bedriftene som ikke aldersdiskriminerer. Generelt sett så er det et veldig tøft jobbmarked nå, og det vil nok bli enda tøffere. De som får jobb er de som skiller seg ut og er jobbsøkere på heltid, sier hodejegeren.

Her er hans beste råd til konsulenter som jakter på oppdrag i oljebransjen:

  • Ha god kontakt med en rekke bemanningsbyråer. Få bekreftelse fra dem på at de vil satse på deg.
  • Hvilke bemanningsselskaper har rammeavtaler med hvem? Dette må du finne ut av.
  • Vær i kontakt med internasjonale byråer for oppdrag utenlands.
  • Ha kofferten pakket, slik at du er klar til å dra på sekundet.

- I dette markedet må du så frø overalt og aldri gi opp. De som klarer dét, de får seg jobb, sier Erik Falk Hansen.

Her kan du lese alle artiklene i denne serien

Bruk hashtagen #oljesmellen i diskusjon på sosiale medier!

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.