- Jeg er veldig bekymret for de som rammes. For Norge som helhet er det viktig å se på hvor arbeidsledighetstoppen vil ende, sier DNB-sjef Rune Bjerke til DN.

Torsdag varslet Nav at de venter at ledigheten vil fortsette å øke i mange måneder fremover. Økningen i antall ledige vil skje i et raskere tempo enn statistikken så langt har vist, ifølge Nav.

På det meste vil det være omtrent 95.000 registrerte ledige her i landet neste år, ifølge Navs anslag. Det er omtrent 15.000 flere enn i dag.

- Hvis ledighetstoppen nås i 2016, og man samtidig får til omstillingstakt i økonomien, tror jeg vi kan unngå en situasjon hvor vi får mye langtidsledighet, sier Bjerke.

Fredag viste ferske tall fra Nav at ledigheten økte kraftig i oktober. Hele 2.100 personer mistet jobben i måneden som gikk.

Langtidsledighet mest skadelig

Målt som andel av arbeidsstyrken anslår Nav ledigheten til 3,3 prosent i gjennomsnitt i 2016 og 3,2 prosent i snitt i 2017.

- Det er langtidsledighet som er det mest skadelige av alt. Omstillingsledighet er mindre skadelig. Hvis de som spår at toppen nås på de nivåene får rett, er bildet mer negativt, men det er ikke grunnlag for å kalle det en alvorlig krise, sier DNB-sjefen.

Selv om Bjerke trekker frem at ledigheten i Norge sammenlignet med andre land fortsatt er lav, legger han ikke skjul på at det i et hvert samfunn er negativt å oppleve arbeidsledighet.

- Arbeidsledighet er roten til mye vondt. Derfor er det utrolig viktig å sette inn aktive tiltak mot ledighet, sier DNB-sjefen.

Svake nøkkeltall

Denne uken har det kommet flere svake nøkkeltall som vitner om utfordrende tider i norsk økonomi. Torsdag varslet økonomene i Handelsbanken at en resesjon kan være rett rundt hjørnet.

- Hvis man hadde endt i en situasjon med negativ vekst, så er det alvorlig. Hvis veksten biter seg fast over en prosent, så er det mer eller mindre som forventet. Da er det fortsatt vekst, men i en mye svakere fart, sier Bjerke, og legger til:

- Spørsmålet er om vi klarer å omstille oss. Det tror jeg vi kommer til å klare.

Han minner om at man må se nøkkeltall over en lengre periode, da de ofte svinger.

- Derfor tror jeg det er viktigere å se på trenden, og når det snur. Hvis det snur i 2016, tror jeg det kan komme til å gå bra, sier Bjerke.

Ledighet og fallende boligpriser

Når det gjelder hvordan folk flest vil merke oljesmellen, tror Bjerke det er to ting vi vil oppleve.

- Jeg tror at arbeidsledighet og noe fallende boligpriser i enkelte deler av landet, er de tingene man kommer til å merke mest til, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

TV 2: - Justin Bieber har brutt avtalen

Anslår inntil 50.000 asylsøkere neste år

Skandiabanken prises til fem milliarder

Se DNTV: Én øvelse trener hele kroppen

Én øvelse trener hele kroppen
Men før du kan gjøre den, må du mestre tre baseøvelser. Personlig trener Bertine Neverdal på SatsElixia viser deg hvordan.
01:19
Publisert: