1.500 medarbeidere i brønnteknologiselskapet National Oilwell Varco Norway mister jobben i løpet av året. Av dem er 900 fast ansatte, opplyste selskapet i morges.
Oljeserviceselskapet har 5.000 ansatte i Norge, og varslet i april at de ville gjennomføre nedbemanninger i kjølvannet av oljebremsen.
Da hadde administrerende direktør Tor Henning Ramfjord siden nyttår ved flere anledninger sagt at selskapet ikke har noen konkrete planer om nedbemanning: 1.500 må gå i oljeserviceselskap
- Dette er dramatisk. Det er dramatisk for alle, sier Ramfjord til TV2 Nyhetskanalen.
For nå begynner situasjonen i oljebransjen virkelig å bli dramatisk. En fersk oversikt DN fikk av DNB Markets igår viste at man da hadde passert 20.000 annonserte jobbkutt. National Oilwell Varco-kuttene kommer på toppen av dette.
Større enn mange tror
Oversikten som aksjemegler Truls Oma Erichsrud i DNB Markets oppdaterer kontinuerlig viser at jobbkuttene har kommet på løpende bånd den siste tiden:
Så sent som 6. mai var tallet i underkant av 15.000. Tre måneder tidligere var tallet under 10.000. Trenden viste da at det hadde blitt kuttet 5.000 jobber hvert kvartal siden Oma Erichsrud startet med oversikten i august ifjor.
Men siden 6. mai har det blitt annonsert hele 5.000 nye oljejobb-kutt. Pluss dagens sjokkmelding fra National Oilwell Varco Norway.
Oma Erichsrud understreker at oversikten kun er et anslag, men retningen er likevel klinkende klar.
- Norsk Industri har det siste halve året vært tydelig på at effekten av oljeprissjokket kommer til å bli langt større enn det mange tror. Frem til nå har det primært vært Vestlandet som er rammet. Men nå står Agder for tur, sier leder Knut Sunde i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri til DN.
Bilde på at omfanget brer seg
Han er ikke overrasket over nyheten om at National Oilwell Varco sier opp 1.500 ansatte i Norge. Det Kristiandsand-baserte selskapet er en av sørlandets største private arbeidsgivere, med 3.000 ansatte i regionen.
- Dette er bare et bilde på at omfanget brer seg fra Vestlandet og godt inn i Agder-regionen. Det finnes veldig mange gode industribedrifter som har gått i et marked som har vært helt eventyrlig i mange år. Nå er det bråstopp, sier han.
- Når de store aktørene foretar slike store grep, vil dette smitte nedover i verdikjeden. Det kan ta litt tid, men det er ingen tvil om retningen.
Like alvorlig som på Vestlandet
Knut Sunde sier at dette er en påminnelse av hva som skjer, og en understreking av at dette som skjer har betydelige konsekvenser.
- Tilstanden i Agder kommer til å bli like alvorlig som i deler av Vestlandet fordi det er mange bedrifter der som ligger i samme markedet som leverer borreteknologi til rigger. Riggmarkedet er antageligvis et av de aller verste markedene internasjonalt, sier han.
- Det er betydelig eksport fra norsk leverandørindustri inn mot rigger som bygges i Asia hvor den teknologiske kjernen er norsk, og hvor norsk lokaliserte bedrifter har enorm markedsandel internasjonalt. Der har National Oilwell vært en fantastisk bedrift som har hatt ekspansjon og oppgang i lang tid, og nå avløses oppgangen av en brutal nedgang som måtte gi konsekvenser på sysselsetting, forklarer Sunde.
Ingen har tro på at det snur
Fremdeles er det en ordremasse på nye rigger som faller ut i et marked som er rimelig tørt, påpeker han. Rigg etter rigg legges i opplag, og de nye går omtrent rett i opplag fra produksjonshallene i Asia.
- Det er vel ingen som har tro på at riggmarkedet snur med det første. Dette er en seig materie hvor lyspunktene i så fall ligger noen år frem i tid. Det er ikke «ulv, ulv» vi roper når vi snakker om en større konsekvens av hva mange har tenkt seg.
Les også:
Nordeas toppsjef henger i en tynn tråd
Kutter 250 ansatte i Transocean
90 ansatte må gå i Kongsberg Oil & Gas Technologies
Økonom: Denne gruppen merker oljesmellen mest
Jonas Gahr Støre er bekymret over arbeidsledigheten blant unge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.