Alle ulykkelige oljeprosjekter er ulykkelige på hver sin måte. Goliat-utbyggingen i Barentshavet er ulykkeligere enn de fleste. I en oljenedtur der for eksempel første byggetrinn av Sverdrup-prosjektet er blitt 14,6 milliarder kroner billigere, fortsetter Goliat-regningen å øke, nå med 1,2 milliarder kroner til 50,8 milliarder kroner.
Det kommer frem av statsbudsjettet for 2017 som ble lagt frem torsdag formiddag. Goliat topper faktisk listen over kostnadsøkninger i løpet av det siste året - og det tre år etter at den problemforfulgte Barentshav-installasjonen skulle ha kommet i produksjon. Siden byggestarten har prosjektet nå sprukket med 56 prosent sammenlignet med opprinnelig budsjett. Her er noen høydepunkter fra oversikten i statsbudsjettet.
*Goliat, vedtatt med et budsjett på 32,6 milliarder kroner i 2009, har økt med 1,2 milliarder kroner i kostnad det siste året til 50,8 milliarder kroner nå.
*Sverdrup byggetrinn 1, vedtatt i 2015 med et budsjett på 120,3 milliarder kroner, har nå et kostnadsanslag på bare 105,7 milliarder kroner takket være lavere priser i et svakt leverandørmarked.
*Selv problemprosjekter som Aasta Hansteen og Martin Linge, som tidligere har sprukket med henholdsvis fem og syv milliarder kroner, krympet budsjettene marginalt det siste året, til henholdsvis 37,7 og 35,5 milliarder kroner. For øvrige prosjekter er det kun små endringer.
Lavere press
I stortingsmeldingen som ledsager budsjettet, skildrer regjeringen kostnadsutviklingen i prosjektene under ett: "Investeringsanslagene er justert noe ned siden Revidert nasjonalbudsjett. Effektivisering og lavere priser på innsatsfaktorer bidrar til økt lønnsomhet for prosjekter under utbygging og prosjekter som ennå ikke er godkjent. Samtidig inngås nye kontrakter til en lavere pris, og flere eksisterende kontrakter er blitt reforhandlet. De store endringene i oljenæringen og i olje- og gassprisene de siste to årene gjør usikkerheten i investeringsanslagene stor, også på kort sikt. Forventninger om utviklingen i oljeprisen på lengre sikt vil være avgjørende både for selskapenes inntekter og lønnsomheten til nye investeringsprosjekter. Effektiviseringstiltak og fokus på kostnader bidrar til at prosjekter på norsk sokkel er blitt lønnsomme med lavere olje- og gasspriser enn før."
Goliat hangler videre
Mens oljebransjen og regjeringen grubler over oljeprisen fremover, prøver oljeselskapet Eni helt enkelt å få Goliat i stabil drift. Nylig måtte installasjonen stenges ned i flere dager på grunn av et strømbrudd. Tillitsvalgte har fordømt sikkerhetskulturen i Eni og selskapet har lovet opprydning.
Det har også vært en rekke tekniske feil på den Korea-bygde flyteren, og mye arbeid måtte utføres i havet, noe som har drevet kostnadene videre oppover.
Følg markedene med DN Investor
Hør DN-podcast om granskningsindustrien. Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller hvordan han går frem og avslører hvor ubehagelig det blir når man pirker borti selskapenes dypeste hemmeligheter.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.
Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.
Anbefalt av DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.