Også norsk oljeserviceindustri får god hjelp av den svake utviklingen for den norske kroner. I 2015 vil omsetningen for norske oljeserviceselskaper ende på 460 milliarder kroner, viser en stor undersøkelse i regi av revisjons.- og konsulentselskapet EY.

- Slik vi ser det ville norsk oljeserviceindustri omsatt for rundt 420 milliarder kroner uten hjelp av den svake kronekursutviklingen  i 2015. I 2016 regner vi med en mye mindre hjelp gjennom en kronesvekkelse, sier partner Espen Norheim i EY.

Norheim har sammen med sin kollega Ove Hetland i EY hatt ansvaret for utarbeidelsen av undersøkelsen. Undersøkelsen er basert på en detaljert gjennomgang av historiske regnskapstall frem til og med 2014. Med grunnlag i disse regnskapene, informasjon om ordresituasjon og annen informasjon har EY anslått selskapenes omsetning og resultater for 2015 og 2016. Selskaper med mer enn halvparten av omsetningen rettet mot olje- og gassindustrien er med i undersøkelsen.

- Vår undersøkelse viser at bunnen ikke er nådd. Men anslagene for 2016 er mer usikre enn noensinne, sier Norheim.

Rammet hardere enn andre

Undersøkelsen  av regnskapene til 1113 norske oljeserviceselskaper viser at nye 80 milliarder kroner i omsetning vil forsvinne i år, sammenlignet med omsetningen i 2015. Fra toppåret 2014 vil omsetningen i det norske oljeservicemarkedet bli redusert med en fjerdedel i år, til 382 milliarder kroner. 

Omsetningen viser at alle segmenter innen oljeservicesektoren rammes av det kraftige oljeprisfallet. Siden sommeren 2014 har oljeprisen falt fra 115 dollar fatet til dagens noteringer på rundt 30 dollar fatet

- I 2016 vil de selskapene som har en stor eksportandel bli rammet hardere enn andre. Det gjelder for eksempel rigutstyrsleverandører og selskaper som leverer utstyr til seismikk- og offshore serviceskip. Fra 2015 til 2016 vil eksportomsetningen falle med 31 prosent, fra 175 milliarder kroer til 121 milliarder kroner, sier Ove Hetland.

Følge utviklingen i aksje- og råvaremarkedene på DN Investor HER

Nye store kostnadskutt

Norheim og Hetland synes det er vanskelig å spå når aktiviteten tar seg opp igjen. Et spørsmål er om og når oljeprisen snur. Uansett vil det ta langt tid før bedriftene får såpass tillit til markedet at de begynner å ansette folk og øke kapasiteten igjen, påpeker han. Kapasitetsoppbyggingen i oppturen vil gå tregere enn kuttene i nedturen.

- I 2016 vil mye ressurser bli brukt til å kutte kostnader. Det vil gå ut over de ansatte i selskapene, sier Norheim.

Hittil er det forsvunnet rundt 30.000 ansatte i norsk olje- og gassindustri i kjølvannet av oljeprisfallet. Norheim vil ikke spå noe om hvor store kutt i bemanningen som kan komme i år og neste år.

Inntjeningen i selskapene faller ikke samme grad som omsetningen.

  Har ikke noe valg

Driftsresultatet korrigert for nedskrivinger anslås til å ende på fem prosent i 2016, ned ett prosentpoeng fra 2015.

- Selskapene har ikke noe valg. Seldskapene har måtte justere kapasiteten etter markedet.

- Er en i ferd med å nå en grense?

- En kommer til et punkt der et selskap velger å si nei takk fordi det taper penger på kontrakten. Lønnsomheten innenfor enkelte segment viser at en er i ferd med å nærme seg dette punktet, sier NOrheim.

Undersøkelsen viser svakest lønnsomhet innenfor verftsindustrien og selskaper i vedlikeholds- og modifikasjonsmarkedet. Størst smel i lønnsomheten siden toppen i 2014 har seismikk- og andr selskaper emd mye eiendeler hatt, sier Norheim.

Følge utviklingen i aksje- og råvaremarkedene på DN Investor HER

Les også:

Forberedt på 20 dollar fatet dnPlus

Venter nye, enorme investeringskutt i oljebransjen

- Det blir et blodbad

Se DNtv: Denne sprøyten skal hindra at helsepersonell ikke stikker seg selv

Denne sprøyten skal hindre at helsepersonell stikker seg selv
Nå prises det norske selskapet bak oppfinnelsen til 426 millioner kroner. Se eksperten på Rikshospitalet demonstrere forskjellen og forklare hvorfor faren halveres.
01:59
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.