Mandag la Statistisk sentralbyrå frem tall over hvor de som sluttet i oljenæringen jobber nå. Undersøkelsen har tatt for seg tidligere oljeansatte som har vært uten jobb i et halvt år.
- Vi ser at de aller fleste får jobb i ny næring. Bare åtte prosent går tilbake til petroleumsrelatert næring, sier Helge Næsheim i SSB.
Flest til industri
Detidligere oljesansatte har funnet veien til en rekke andrenæringer – flest har gått til industri, 15 prosent.
11 prosent går til teknisk konsulentvirksomhet i større konsulentselskaper. Like mange, 11 prosent, finner nytt arbeid i bygg- og anleggsbransjen.
Går til næringer som etterspør teknisk fagkompetanse
De aller fleste har gått til næringer som etterspør personer medteknisk fagkompetanse. Hele ti prosent har begynt å jobbe i bemanningsbyråer. Ifølge forskerne skyldes det dels at byråene leier ut personer medteknisk fagkompetanse, til for eksempel byggenæringen, men også atde leier ut folk med et bredt spekter av annen kompetanse.
Endel går til offentlig administrasjon, fem prosent.
- Herfinner man blant annet teknisk etat i kommuner og dessuten statligesamferdselsetater hvor ingeniørkompetanse er etterspurt, sier Næsheim.
Åtte prosent fortsetter i oljen
Rundt åtte prosent har fått ny jobb i petroleumsnæringen, etter å ha vært ute av næringen i minst seks måneder.
- Selv om olje- og gassnæringene totalt sett går tilbake, vil det alltid være noe vekst. Dessuten har selskapene behov for å rekruttere nye ansatte for å erstatte folk som går naturlig, de som slutter eller går av med pensjon. Da vil jobbsøkere som allerede har næringsspesifikk kompetanse stille sterkt, sier Næsheim.
Under halvparten får jobb
Av dem som sluttet i oljenæringene tidlig i 2015 ogsom ikke jobbet neste halvår, var bare 42 prosent i ny jobb per mars 2016.
- Vi har ikke oversikt over selvstendig næringsdrivende og dem som har gått av med pensjon, så det er muligvis ikke like svart som det synes, sier Næsheim.
Ifølge SSB har rundt 13 prosent trolig forlatt Norge, mens 17 prosent varregistrert helt ledig eller på arbeidsmarkedstiltak.
Prosjektet vil gå videre frem til høsten 2016.Da vil forskerne kunne si mer om blant annet utdanning,alder og bosted.
Les mer på DN.no:
Super-pt Frank-Idar tjener over en million i året
Arbeidsgivere legger større vekt på karakterer enn tidligere
Brexit kommer til å koste Europa dyrt. Norge slipper ikke unna: Storbank varsler kraftig nedtur (DN+)
Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene (DN+)
Anbefalt av DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.
Brexit-spesial:
Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.