- Oljebremsen har vært helt essensiell for å forklare økningen i arbeidsledigheten, sier Joakim Prestmo.
Sammen med kollegaer i Statistisk sentralbyrå har han gjort oppdaterte beregninger av hvilke ringvirkninger oljesektoren har inn i norsk økonomi.
Bergeningene viser at det i 2013 var anslagsvis 232.000 personer som jobbet i oljerelatert virksomhet i Norge, enten på land eller ute på sokkelen.
To år senere, etter at oljeinvesteringene hadde falt med nær 18 prosent, var antallet redusert til 207.000.
Det innebærer en nedgang på 25.000 sysselsatte fra 2013 til 2015.
Noen fikk nye jobber
DNB Markets, som har holdt opptelling over antall jobber som er borte, har kommet til at bortfallet av arbeidsplasser nå har passert 30.000.
Prestmo påpeker imidlertid at DNBs telling er et bruttotall, og dermed ikke tar med antall nye jobber som har kommet i perioden.
- Det er ikke bare blitt sagt opp folk. I 2013 var det bortimot helt umulig å få tak i folk i petroleumsnæringen. Når det blir sagt opp folk i noen selskaper, vil jeg tro noen av disse har fått jobb andre steder, sier Prestmo.
Innleide hardest rammet
I tillegg folk som jobber direkte med utvinning av olje og gass, har forskerne regnet inn alle jobber som er direkte eller indirekte relatert til oljenæringen.
Det er godt kjent at særlig verkstedindustrien er hardt rammet av oljenedturen, og ifølge tallene er nær 4000 jobber i denne bransjen blitt norte.
Tallene viser imidlertid at det er en annen næring som er lagt hardere rammet - nemlig "annen privat tjenesteproduksjon".
Her har nesten 12.000 jobber blitt borte som følge av oljebremsen.
I dette tallet ligger imidlertid bemanningsselskapene, som har leid ut folk til industrien.
Her kan du lese DNs oljeserie: Oljekrisen - Er den over? (DN+)
- Kapittel 1: Oljeprisens fall - USA (DN+)
- Kapittel 2: Oljekrisens tapere - Vestlandet (DN+)
- Kapittel 3: Oljekrisens vinnere - Innlandet og Nord-Norge (DN+)
- Kapittel 4: Oljekrisens farer (DN+)
Innleide mistet jobbene
- Mange av de 12.000 kan anses å være industriarbeidere, da disse har jobbet på store industriprosjekter. Bemanningsselskapene ligger i denne sektoren og der har kuttene blitt veldig store, sier Prestmo.
Mens innleie av arbeidskraft og verfts- og verkstedindustri er hardt rammet av oljenedturen, viser tallene at resten av industrien er lite berørt.
Prestmo understreker at nedturen i oljenæringen har flere effekter enn det som er fanget opp i disse beregningene.
Studien ser kun på leveranser direkte og indirekte til petroleumsnæringen. Den tar ikke hensyn til for eksempel oljeinntekter til statskassen, eller til husholdningenes respons på redusert oljeaktivitet.
Når 25.000 jobber blir borte, vil det påvirke forbruket til dem som mister jobben. Den typen effekter har ikke vi sett på her.
De økonomiske sammenhengene forskerne har identifisert i analysen, er basert på nasjonalregnskapstall fra 2013. SSB gjorde en tilsvarende analyse ifjor, basert på eldre data. De oppdaterte beregningene tyder på at antall oljerelaterte jobber, før nedturen, var litt lavere enn de forrige beregningene viste.
Se på DNtv:
Les også:
Tre utvinningstillatelser i nyåpnet leteområde i Barentshavet
Oljeanalytiker: To årsaker til olje-rallyet
Norge truer USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.