- Pilene peker i hvert fall ikke lenger ned, innenfor vedlikehold, sier IKM-sjef Ståle Kyllingstad til Dagens Næringsliv onsdag.

Onsdag kunne den frittalende oljeservicegründeren sende ut en etterlengtet pressemelding. IKM Testing, en virksomhet som sysselsetter nær 500 ansatte i Norge med testing, inspeksjon og vedlikehold, får en langsiktig rammeavtale med Statoil for 24 offshoreinstallasjoner og tre landanlegg.

- Vi håper den skal bli på mellom én og to milliarder kroner, det er i hvert fall målet, sier Kyllingstad.

- Veldig konkurransedyktig

For en mann som har stått i bresjen for felttoget mot Statoils dominerende stilling på sokkelen og for norske oljeservicebedrifter generelt, er dagens avtale ikke bare en bamseklem fra en storkunde.

Det er også en fjær i hatten da avtalen ble vunnet i sterk konkurranse blant annet fra oljeservicekjempene Baker Hughes og Halliburton, som har fått mindre avtaler, ifølge Kyllingstad.

- Jeg er helt sikker på at vi har hatt en veldig konkurransedyktig pris, og så har vi levert svært mange av disse tjenestene til Statoil før. Det har gitt oss en fornøyd kunde i mange år, sier han.

Les også: Spår fortsatt oljeservice-bedring

- Fartsblind

En halvering av oljeprisen de siste to årene har medført en kraftig oppbremsingen i oljeinvesteringene, og større kamp om de kontraktene som finnes.

I tillegg til oljeselskapenes klartekst om å få ned kostnadene, har dette gitt en reduksjon i prisnivåene på 20-30 prosent fra toppnivåene, ifølge Kyllingstad. Han bekrefter at dagens nivåer er bærekraftig på lang sikt. Det har også vært tid for selvransakelse.

- Bransjen var også fartsblind, justeringen var svært nødvendig, sier han.

Les også: Mener oljebransjen må gå fra Mercedes til Toyota

Gjennom dagens avtale sikrer IKM betydelig sysselsetting fremover, og Kyllingstad håper det også sikrer dagens bemanning.

- Vi har vært igjennom en tøff vinter og en tøff vår, og jeg håper vi er ferdig med de store nedbemanningsrundene, og jeg tror det også, sier han.

Les også: Kyllingstad i januar: - Jeg tror vi skraper bunnen nå

Avviser ny kostnadsgalopp

Sålangt har oljesmellen bidratt til at over 30.000 oljeansatte har måtte finne seg annet å gjøre her til lands. Senest i forrige uke varslet undervannsrørlegger Subsea 7 om at 1200 må gå, hvorav nærmere 300 i Norge.

Nedbemanningen har også gitt bekymring for kapasiteten og kompetansen den dagen markedet snur på alvor.

Les også: Oljeservice-ansatte måtte hentes av ambulanse

Enkelte, som toppsjef Jarand Rystad i Rystad Energy, spår at kostnadsveksten vil bli like bratt som fallet har vært dypt. Kyllingstad tror imidlertid dét er langt frem.

- Industriens aktivitet skal ta seg opp betydelig før man får den effekten. Og noen av oss har husk, så jeg tror også at vi skal klare å kontrollere kostnadene på en helt annen måte, sier oljeservice-toppen.

Les også: Frykter at nøkkelkompetanse forsvinner fra norsk sokkel

Feil fokus

Kostnadsreduksjonene i oljeservicebransjen kommer ikke kun fra reduserte lønninger og bemanningskutt, men også fra måten man jobber på. Kyllingstad mener handlingslammelse har vært en kostnadsdriver.

- Det å ha fokus på å løse oppgaven har fått sin renessanse. En stund var det dessverre slik at det var viktigere å dokumentere at man ikke gjorde feil, og det var viktigere å la være å gjøre feil enn å løse oppgaven, sier han.

Oljebransjens spesifikasjons- og dokumentasjonskrav har også lenge vært en hoggestabbe.

- Mye idioti

Flere har brukt mer tid på papirene enn produktet eller tjenesten som skal leveres, som igjen har drevet kostnadene i været.

IKM-toppen legger ingenting imellom.

- Det er mye idioti ennå. For eksempel har vi fått avvik fordi vi ikke hadde en prosedyre som sa at når vi skulle ut og reise så kunne vi foretrekke å ta tog i stedet for å ta fly. Det har faktisk vår kunde ingenting med, og de skal ikke reise med tog i én dag for å kontrollere oss og reise hjem igjen og gi oss avvik for det. Det er tull, sier Kyllingstad.

- Det er noen som bruker tid på dette, og forventer at andre skal bruke tid på det, sier han.

Følg markedet med DN Investor

Les også:   Dømt til to års fengsel for skattesvik

Amerikanske lagertall driver oljeprisen videre

Mange oljearbeidere har dårlige helikopter-opplevelser

Draghi: Eurosonens vekst kan reduseres med et halvt prosentpoeng etter brexit (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Episode 2: Sunniva på vei mot Norseman
Her avslører Sunniva Dring (35) at målet har blitt enda høyere siden sist. Det er seks uker igjen til ett av verdens hardeste triatlon.
05:45
Publisert: