Oljesmellen viser seg for alvor, ifølge resultatene i Lindorffanalysen. Analysen tar for seg status for privatpersoners mislighold og inkasso, samt mislighold av betalinger og konkurser i næringslivet.
Landsdelen som ifølge Lindorff merker mest til nedturen i norsk økonomi, er Sørlandet.
- Agderfylkene har sammen med Telemark en kraftig økning både i mislighold og arbeidsledighet. Med stor avhengighet til petroleumsnæringen, har Sørlandet fått merke investeringsbremsen mer enn noen, sier administrerende direktør Anette Willumsen i Lindorff.
Høytlønnede har mistet jobben
Betalingsvanskene på Sørlandet har økt kraftig det siste året. Utviklingen er tydelig for både bedrifter og privatpersoner.
- Kontraktsmengden har falt, investeringslysten er mager og mange med høye lønninger har mistet jobben i løpet av kort tid. Konsekvensene ser man i misligholdsstatistikken, sier Willumsen.
For to år siden var sørlendingene blant landets sikreste betalere, og hadde bortimot den laveste arbeidsledigheten i landet. Nå er dette bildet snudd, ifølge Lindorff.
Små bedrifter sliter
I Norge sett under ett er det små og mellomstore selskaper som sliter med å betale for seg.
Bransjene som utmerker seg med negativ utvikling er bygg og anlegg sammen med støttebransjer som ingeniører, bemanningsselskaper, konsulenter og IT, opplyser Lindorff.
- De store selskapene kutter kostnader og antall medarbeidere, men de små selskapene har ofte ikke det samme handlingsrommet. Resultatet av tapte oppdrag kan da fort bli anstrengt likviditet og mislighold, sier Willumsen.
Venter høyere mislighold på Vestlandet og i Akershus
I Rogaland, Hordaland og Akershus, som er petroleumstunge fylker, har ikke utviklingen vært like negativ som fryktet.
Disse tre områdene har et langt større arbeidsmarked og flere av selskapene her har en størrelse som gjør kostnadskutt mulig, opplyser Lindorff.
- Vi forventer å se økende mislighold i Hordaland, Rogaland og det sentrale Østlandsområdet fremover, ikke minst for privatpersoner. Mange med høy belåning har mistet godt betalte jobber, og trolig vil det ta litt tid før alle disse er i arbeid igjen, sier Willumsen.
Hun peker på at en videre økning i ledigheten kan resultere i tøffere tider for varehandelen og restaurantbransjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.