Mellomlederlønningene i oljesektoren har i snitt sunket med hele 6,7 prosent på ett år.

Dette avdekkes i Norsk Ledelsesbarometer 2015 - en undersøkelse gjennomført av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) for Lederne.

– Det er naturlig at dårligere tider påvirker lønnsnivået i en bransje. Likevel er det overraskende at prisfallet i fjor skulle slå så raskt og merkbart ut på lønnsslippen til mellomledere i olje-, gass- og rederinæringene, sier forbundsleder Jan Olav Brekke i Lederne i en pressemelding.

Før nedgangen i norsk olje- og gassproduksjon satte inn sommeren 2014 lå en gjennomsnittlig mellomlederlønn på 840 500 kroner før skatt.

Etter prisfallet og ordrenedgangen i bransjen har snittlønnen sunktet til 784 000 kroner, ifølge undersøkelsen.

Lavere inntekt

De siste månedene har det stadig kommet nyheter om nedbemanning i oljeindustrien.

For knappe tre uker siden fikk DN en oversikt av DNB Markets som viste at man da hadde kommet opp i 22.122 jobbkutt siden aksjemegler Truls Oma Erichsrud i DNB startet tellingen i august ifjor. Senest mandag kveld ble det kjent at det franske oljeserviceselskapet Technip må si opp 6.000 ansatte, grunnet dårlige resultater. Hvor mange av dem som er norske, er ennå ikke kjent.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets legger ikke skjul på at det fremover vil bli en betydelig nedskalering av arbeidsplasser i oljeindustrien - samt oljerelaterte næringer.

- Der skal det bli en del færre jobber. Mange av disse er godt kvalifiserte og kommer til å finne seg en annen jobb. Men det er også mange som må regne med å gå betydelig ned i lønn, sa han til DN tirsdag.

- Det er fare for å miste jobben over en kort periode eller over lengre tid. At inntektene blir lavere er en åpenbar risiko som mange ansatte innenfor denne delen av næringslivet vil møte, understreker Aamdal.

Flere arbeidsledige konsulenter  

AFI-forsker Eivind Falkum, en av forfatterne bak årets ledelsesbarometer, tror lønnsnedgangen blant annet skyldes at mange stillinger har blitt borte i konsulentbransjen og blant utbyggervirksomhetene. Her er lønningene jevnt over høyere enn i driftsselskapene.  

– I tillegg er det rimelig å anta at lavere aktivitet og kostnadskutt har ført til avkortede bonuser og mindre overtidsbetaling. Nedgangen ga nok også svake kort i vårens lønnsforhandlinger, men nøyaktig hvordan dette slår ut vil vi først se neste år, sier Falkum.  

Ifølge beregninger fra Statistisk sentralbyrå vil investeringene til olje- og gassvirksomheter i Norge falle med 15,5 prosent i løpet av 2015. Nedgangen flater ut i 2016.

Her tjener ledere mest og minst: 

1. Olje, gass og rederi: kr 784 217 

2. IKT og media: kr 774 478 

3. Organisasjoner: kr 670354 

4. Luftfart: kr 637 569 

5. Bygg, anlegg og bergverk: kr 617 158 

6. Energi og elektro: kr 605 064

7. Fiske og havbruk: kr 611 352 

8. Mekanisk og prosessindustri: kr 579 600 

9. Offentlig virksomhet: 576 256 

10. Bryggeri og næringsmiddel: kr 575 367 

11. Handel, service og næring: kr 564 643 

12. Barnehage: kr 557 415 

13. Vekst og attføring: kr 464 148 

Kilde: Norsk Ledelsesbarometer 2015 – gjennomført blant medlemmer i organisasjonen Lederne. Tallene viser gjennomsnittlig bruttolønn 2014.

Les også:

Spotify-byks etter Apple Music-lansering

Sjeføkonom om dramatikken: - Dette er historiske dager. Et skikkelig eksperiment  

Se DNtv:

Master i Finans og mester i Youtube
Sara (28) er den første i landet som har rundet én million abonnenter på Youtube.
02:08
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.