- Norge vil være mer motstandsdyktig overfor de lavere oljeprisene enn vi hadde trodd. Det er delvis på grunn av skattesystemene som er gunstige for oljesektoren og oppmuntrer til investeringer og delvis på grunn av teknologi-forbedringer, sier sjefen for IEAs oljemarkedsavdeling, Neil Atkinson, til DN.

Det internasjonale energibyrået IEA presenterte tirsdag sin siste oljemarkedsrapport om utsiktene frem til 2021, og byrået venter en gradvis økning av oljeprisen på grunn av gradvis synkende oljelagre.

- Oljen vil komme tilbake uten tvil, sa Atkinson under et seminar i regi av Olje- og energidepartementet tirsdag.

BAKGRUNN: Ser tre muligheter for et oljecomeback

Norge vil lide

- Som alle oljeprodusenter vil Norge lide som følge av lavere inntekter, særlig ettersom myndighetene har andre forpliktelser i økonomien, som velferdsutbetalinger. Det vil tære på investeringene, sier Atkinson.

Oljeprisen er i skrivende stund oppunder 37 dollar fatet, en betydelig nedgang siden toppnivået på 115 dollar fatet i 2014. Atkinson spår likevel at oljesmellen ikke vil være like ille som forventet.

- Vi venter at Norge vil oppleve en mild nedgang i perioden frem til 2021. Det vil likevel være en svakere nedgang enn det vi hadde trodd tidligere, sier IEA-sjefen.

I sine nye prognoser venter byrået en oljeprisoppgang senest i 2017. Han trekker likevel frem tre «enorme usikkerhetsmomenter» for oljeprisens fremtid, som gjør det vanskelig å være sikker.

  • Oljekartellet OPECs produksjonspolitikk
  • Verdensøkonomiens utvikling
  • Produksjon utenfor OPEC

IEA vedgår likevel at oljemarkedet er vanskelig å spå. Den norske oljeanalytikeren Torbjørn Kjus er på sin side skeptisk til tallene IEA legger frem på grunn av det høye antallet «forsvunne fat».

- For et år siden hadde vi anslått at oljemarkedet ville balanseres i løpet av slutten av 2015. Det viste seg å være skivebom, sier Atkinson under seminaret.

Statoil-optimist

Ifølge DNB Markets-statistikk har over 31.000 jobber forsvunnet fra oljebransjen som en følge av det dramatiske raset i oljeprisene. Tallet inkluderer innleide personer.

Det norske oljeselskapet Statoil var også representert under seminaret, og hadde lyse utsikter for fremtiden.

Statoils analysesjef Eivind Lie spådde at det vil være gode tider for produsentene i årene som kommer.

- Vi er færre folk, og jobber mer effektivt enn for få år siden, sa Lie under seminaret.

Følg markedene i DN Investor

LES OGSÅ:

Nå er kronen sterkere enn Norges Bank har sett for seg

Aksjen raser etter Fredriksens storsalg  

Flere nordmenn på Forbes rikingliste

Se DNtv: Her er den største publikumsmagneten på bilmessen i Genève

 

Her er den største publikumsmagneten på bilmessen i Genève
Bugatti Chiron blir verdens raskeste bil.
00:46
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.