Oljemarkedet gir nå signaler om at oljeprisene kan bli liggende lavt over lengre tid, noe som gir et nytt slag for allerede hardt rammede oljeselskaper, skriver TDN Finans mandag.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk industri ser få lyspunkter. Han viser til at flere forhold i dag inntreffer samtidig:

  • Lave oljepriser påvirker investeringer over hele verden
  • Boikott av Russland betyr at det kunne vært levert mer
  • I Brasil fører også korrupsjonsproblemer til investeringstørke
  • I Norge har bedriftene fra før av mistet oppdrag som følge av et høyt kostnadsnivå

- Summet av dette er ganske dramatisk for mange bedrifter. Og bunnen er ikke nådd, , sier Lier-Hansen til DN.

- Vi ser egentlig ikke lys i tunellen før i slutten av 2017 og begynnelsen av 2018, sier han.

Nedbemanningen fortsetter

Så langt er 23.629 oljejobber borte, viser oversikten som aksjemegler Truls Oma Erichsrud i DNB Markets oppdaterer kontinuerlig.

Mandag kuttet meglerhusets oljeanalytiker Torbjørn Kjus kraftig i sine oljeprisanslag for 2015, 2016 og 2017. DNB Markets har samtidig blitt mindre optimistisk til Staoils kursutvikling.

Ingen kan med sikkerhet si hvor utviklingen vil ende. Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Markets advarer mot fare for fullstendig bråstopp i økonomien.

- Vi har vært veldig tydelige på at nedbemanningen i deler av industrien vil fortsette, påpeker Lier-Hansen i Norsk Industri.

Industritoppen mener det er lite regjeringen kan gjøre, men understreker viktigheten av å satse på forskning og utvikling samt å ha et regelverk som tillater permitteringer.

- Regjeringen vil ikke klare å påvirke etterspørselen internasjonalt og de får ikke gjort noe med oljeprisen. Dette er imidlertid et forbigående problem, slik at det er viktig at vi ikke mister kompetanse som vi trenger om 1,5 til 2 år, sier industritoppen.

Les alt om #oljesmellen på DN.no

- Lenger svekkelse

Nordea Markets har noe høyere oljeprisanslag enn Kjus, og analytiker Thina Saltvedt ser en oljepris på 64 dollar fatet i årets andre halvdel. Meglerhusets sjeføkonom Steinar Juel viser riktignok til mye usikkerhet.

- Og dersom oljeprisen blir liggende på mellom 50 og 60 dollar fatet de neste tre årene, vil nok investeringene holdes nede mye lengre enn det som i dag ligger i kortene, sier Juel.

Han skal i starten av september legge frem nye anslag for norsk økonomi. Disse ble sist oppdatert i mars.

- Vi har ikke landet ennå, men det kan se ut til å bli en lenger svekkelse enn vi har trodd, sier Juel og legger til:

- I mars anslo vi en AKU-ledighet som nådde fire prosent i snitt til neste år. Arbeidsledigheten kan klart bli noe høyere.

Mandag skriver Bloomberg News om den norske oljesmellen, og her påpekes det at Norge kan bli nødt til å bruke av oppsparte midler.

- Vi ligger an til å bruke mer oljepenger enn det som kommer innl, men oljefondet vil fortsatt kunne øke noe som følge av avkastningen. Dermed blir vi mer avhengig av å få avkastning, fordi inntektene faller, sier Juel. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

SE DNtv: Kinesiske turister hamstrer luksus i Norge

Kinesere luksusshopper i Norge
Klokker av merket Rolex og Patek Philippe til over hundretusen kroner: Kinesiske turister på luksusshopping i Oslo vet hva de vil ha. Gruppen utgjør omlag 80 prosent av de utenlandske kundene, og butikken har derfor egne ansatte som snakker språket.
01:07
Publisert: