Elektroingeniør Roar Mathisen (57) har vært permittert siden 1. oktober fra jobben hos oljeleverandørbedriften Apply Sørco i Bergen.
– Jeg trodde det skulle bli ganske greit, men etter å ha gått et par uker og virkeligheten kom og jeg måtte melde meg til Nav, så gikk det inn på meg litt at dette skal jammen bli vanskelig. Men jeg har slengt ut noen snører, sier Mathisen, som sier han benytter dagene til å perfeksjonere cv-en og å holde kontakt med bemanningsbyråer.
– Jeg prøver å være aktiv, og ikke bli deppa av det. Jeg prøver å se det som en mulighet til å starte på nytt med noe annet. De gyldne tidene er nok over og det må jeg erkjenne, sier Mathisen.
Les også: - Når du gir tilbud til de eldre, åpner du for å beholde de yngre
Økende ledighet
Onsdag publiserte Statistisk sentralbyrå en rekke statistikker som tyder på magre økonomiske tider i Norge. Detaljhandelen faller, industrien varsler om svakere utsikter og arbeidskraftundersøkelsen indikerer en kraftig økning i ledigheten i perioden juli til september.
Torsdag legger Nav frem prognoser som viser at arbeidsledigheten vil fortsette å øke i mange måneder fremover. Økningen i antall ledige vil skje i et raskere tempo enn statistikken så langt har vist, ifølge Navs nytilsatte sjef, Sigrun Vågeng.
– Vi mener ledigheten vil øke noe mer gjennom 2016 enn den har gjort til nå, sier Vågeng til DN.
Hun anslår at ledighetskøen vil forlenges med omtrent 900 personer hver måned gjennom neste år. Det er omkring 200 flere enn den gjennomsnittlige veksten har vært så langt. På det meste vil det være omtrent 95.000 registrerte ledige her i landet neste år, ifølge Navs anslag. Det er omtrent 15.000 flere enn i dag.
Frykten øker
Permittert elektroingeniør Roar Mathisen i Bergen er bekymret for utviklingen, og viser til at arbeidsledighet for mange vil innebære en stor økonomisk overgang. For ham selv er inntekten mer enn halvert.
Les også: Her er kvinneandelen 0,99 prosent
– Økonomisk er det egentlig en katastrofe. Som ingeniør i olje- og gassnæringen har man tjent ganske godt. Når man går ned 4-500.000 i årslønn, så merkes jo det. Jeg har maks dagpengesats, det vil si 64 prosent av 540.000 kroner. Det blir 320.000, og når man skal betale skatt på det, er det ikke så mye igjen.
Frykten for å miste jobben øker blant ingeniører. I en spørreundersøkelse ingeniørenes fagforening Nito har gjort blant medlemmene, svarer 23 prosent ja på spørsmålet om de er redde for å miste jobben. Ved årsskiftet var andelen 19 prosent. Svarene viser at det er store geografiske forskjeller.
Blant ingeniørene i oljefylket Rogaland er det 37 prosent som sier de frykter å miste jobben. Ved årsskiftet var denne andelen 30 prosent.
Verst i Rogaland
Det er nedgangen i oljenæringen som slår stadig sterkere inn i ledighetsstatistikken, og ifølge Navs prognoser vil oljeinvesteringene fortsette å falle både i 2016 og i 2017. Det bidrar til redusert sysselsetting og økt arbeidsledighet, spesielt i oljefylket Rogaland og resten av Sør-Vestlandet.
Samtidig bidrar lav rente og svak krone til å stimulere andre deler av næringslivet, og Vågeng påpeker at det er store geografiske forskjeller i ledighetsutviklingen.
– Vi har sett en særlig stor økning i Rogaland, mens ledigheten er stabil eller går ned på deler av Østlandet. Vi venter at denne utviklingen vil fortsette i 2016 og 2017, sier Vågeng.
Les også: - Dette er ikke bra, ikke bra
Nav anslår en arbeidsledighet på 90.000 i gjennomsnitt både i 2016 og 2017, mot et snitt på 80.000 i år. Dette er litt lavere enn prognosene Nav la frem før sommeren.
– Utviklingen har vært litt bedre enn vi forutså. Vi nedjusterer derfor anslaget for i år fra 82.000 til 80.000 ledige. Nedjusteringen innebærer at vi går inn i 2016 med noe lavere ledighet enn vi anslo sist, sier Vågeng.
Målt som andel av arbeidsstyrken anslår Nav ledigheten til 3,3 prosent i gjennomsnitt i 2016 og 3,2 prosent i snitt i 2017.
Så langt har den registrerte arbeidsledigheten økt langt mindre enn Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse (aku) tyder på. Aku, som er en utvalgsundersøkelse, har steget markant siden ifjor sommer. Vågeng tror gapet mellom Nav- og aku-ledigheten vil krympe fremover, ved at Nav-ledigheten stiger, mens aku-ledigheten flater ut.
Gjennom 2017 ser Vågeng for seg at arbeidsledighetens sakte, men sikkert vil krype nedover. Hun peker på flere drivkrefter som vil løfte etterspørselen etter arbeidskraft og bidra til at ledighetskøen blir kortere.
– Svak krone pluss bedre vekst hos Norges handelspartnere vil bidra til økt eksport. Det gjør at vi venter at fastlandsinvesteringene vil øke. Så ser vi for oss at privat konsum vil øke, og boliginvesteringer og offentlige investeringer vil ha en positiv utvikling. I sum er det mye som går bedre. Så selv om oljeinvesteringene fortsetter å falle, forventer vi at ledigheten samlet sett går ned i 2017, sier Vågeng.
Bytte bransje
Nav-direktøren peker på at det nå er mange fra oljenæringen som må finne seg jobb i andre bransjer.
– Det vi er opptatt av i Nav er å bidra til at den omstillingen som tross alt foregår, blir minst mulig smertefull for dem som er på arbeidsmarkedet. Omstillingen betyr at mange som jobbe i olje må finne seg jobb i andre sektorer og kanskje i andre deler av landet.
Roar Mathisen er positiv til å bytte beite.
– Jeg er villig til å skifte bransje, og utdannelsen min er ikke spisset mot olje. Den er såpass bred at kan jobbe med å bygge veier, bygge jernbane, eller bygge skoler og barnehager. Det har jeg også jobbet med tidligere. Og siden jeg ikke har små barn som er så avhengige av meg lenger, så jeg er villig til å pendle nærmest hvor som helst i verden, sier han.
Se video: Nå styrer Teslaen (nesten) selv
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.