Oljesmellen har for alvor slått innover norskekysten og sendt et utall oljearbeidere inn i ledighet. Ferske tall fra Nav fredag bekrefter også at ledigheten øker i oljesmurte regioner på nord -og sørvestlandet.
Tirsdag morgen våknet så også samtlige Statoil-ansatte opp til tilbudet om minimums ett års lønn for å gå frivillig.
Bakgrunn:
Bra tilbud
President Lise Lyngsnes Randeberg i ingeniør-fagforeningen Tekna merker uroen.
Hun mener Statoils sluttpakketilbud er relativt godt, men understreker at den enkelte må gjøre en vurdering basert på egen livssituasjon, utdanning og karrieremuligheter.
Selv om Tekna-toppen anbefaler å søke både faglige og juridiske råd, legger hun ikke skjul på at alternativet kan bli dårligere i neste omgang.
- Det er naivt å tro at det kommer en ny runde med sluttpakker. Sluttpakken er der nå, sier Randeberg til Dagens Næringsliv fredag.
Stor usikkerhet
Tekna-toppen minner også om at sluttpakken er frivillig, og at Statoil står fritt til å avvise eventuelle søkere. Oljeselskapet har trolig allerede en god oversikt over hvem de skal si ja og nei til, og ved å gå bredt ut skapes det en større usikkerhet blant de ansatte, mener Randeberg.
- Nå er det mye mer åpent enn ved tidligere runder, sier hun.
Fem av seks Tekna-medlemmer i oljerelatert sektor har blitt berørt av oljesmellen enten gjennom prosjektnedlegging, utsettelser og/eller nedbemanning. Siden juni har også antall medlemmer som vurderer jobbskifte doblet seg, til 60 prosent ved utgangen av oktober, ifølge Tekna.
Les om oljeingeniørene som fikk sparken og startet for seg selv:
Vil ha utfordringer
Tekna-sjefen mener kompetanse bør være det avgjørende kriteriet for hvem som beholder jobben, der en overvekt av erfarne ansatte trolig vil sitte med de sterkeste kortene.
Les også:
Samtidig minner hun om at det finnes mange muligheter, også utenfor oljerelatert næring. Selv er hun storfornøyd med å dele tiden sin som professor ved NTNU og president i Tekna.
- Hvis vi spør våre medlemmer så er de mest opptatt av faglige utfordringer. De har lyst til å bruke det de kan, de er realfagsfolk, og de er glade i faget, sier Randeberg.
- Gunstige
Analysesjef Chr. Frederik Lunde i Carnegie mener også at Statoils sluttpakker skiller seg ut.
- Ser man på leverandørene til Statoil så er standarden lønn i oppsigelsestiden. Det er ekstremt gunstige pakker, og det er bedre at man oppfordres til å søke enn at man tar ostehøvelen og setter i gang, sier Lunde til Dagens Næringsliv.
Les også:
Ifølge en fersk oversikt ført i pennen av analytiker Truls Oma Erichsrud i DNB Markets, har omlag 26.500 oljejobber forsvunnet fra sokkelen sålangt i år (se grafikk). Skulle de høyeste anslagene tikke inn, vil antallet nærme seg 27.500.
- Hadde blitt ledd av
Lunde i Carnegie er ikke voldsomt optimistisk for det kommende året.
Per i dag ligger det an til en reduksjon i oljeinvesteringene på 20 prosent i 2016 globalt, basert på estimatene til de selskapene som har guidet hittil. Det er samme investeringsbortfall man så ved inngangen til 2015, da oljeprisen var nær det dobbelte av dagens, påpeker anlytikeren.
- Man går ut av året med oljepris på 40 dollar. Man hadde blitt ledd av om man sa det for et år siden, sier Lunde.
- Et race for å overleve
Spørsmålet er hvordan enda lavere oljepris og et nytt 20 prosentsfall i investeringene vil barbere sysselsettingen ytterligere.
Av et utgangspunkt på omlag 200.000 oljejobber har rundt 15 prosent forsvunnet hittil. Samtidig begynner ordrereservene å gå tomme, etter at man har kunnet leve på dem det siste året, påpeker analysesjefen.
- Det blir et race for å overleve for en del. Man må tilpasse seg det som er dagens nivå, og kan ikke legge planer basert på håp om at ting vil bli bedre, sier Lunde.
Les også:
Røkke-selskap tapte kontrakt - varsler nye kutt (DN+)
Se DN Tv: Hvordan lykkes til gründer?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.