I tillegg til at ordningen med full lønn pluss full pensjon er lukrativ for den enkelte, innebærer jobben i direktoratet at de tidligere ansatte ofte må jobbe med prosjekter der deres tidligere arbeidsgiver er involvert, skriver VG. Ifølge avisen reagerer flere «i relevante fagmiljøer» på koblingene til den delstatlige oljegiganten.

Professor Stig B. Matthiesen ved Handelshøyskolen BI sier han opplever forbindelsene som svært ugreie.

– Ansatte i offentlige etater skal være uhildet og ikke ha bindinger til aktører i bransjer de er ansvarlige for. Når ledende ansatte i Oljedirektoratet får store pensjonsutbetalinger fra Statoil, fremstår det som veldig uheldig, sier Matthiesen, som har etikk i arbeidslivet som fagfelt.

- Rutinene utelukker soloutspill

Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen mener derimot at pensjonen ikke er en så sterk tilknytning at det innebærer inhabilitet.

Pressekontakt Bjørn Rasen i Oljedirektoratet mener faren for rollekonflikter er liten:

– Det er ulike team som utreder saker, og anbefalingene legges fram for en samlet ledelse før de sendes til departementet. Disse rutinene utelukker solospill, sier Rasen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Frykter enda flere Statoil-jobber går til Polen

Solberg: – Lite rom for fossil energi på lang sikt  

 
- Lettere å forhandle med deg jo nærmere døden du er