Dagens Næringsliv fastslo på lederplass tirsdag at statsminister Erna Solberg (H) gjør klokt i å avvise muligheten for å gjøre «produksjonsregulerende tiltak», altså å kutte i oljeproduksjonen. Uttalelsen fra Solberg kom i slutten av forrige uke, etter at Russlands energiminister Alexander Novak sa at han gjerne ville snakke med verdens oljeprodusenter om et kutt i produksjonen.
«Norsk økonomi lider allerede som følge av oljebremsen. Produksjonskutt, hvordan man nå skulle få det til, vil gjøre situasjonen enda verre», skrev DN.
Den profilerte analytikeren og sjefstrategen Peter Hermanrud i Swedbank er uenig.
Han mener DNs argumentasjon ikke henger på greip fra et økonomisk perspektiv, og at Norge absolutt burde delta i kutt hvis det er enighet blant de store oljeproduserende landene om å gjøre dette.
- Dersom Opec, Russland, Norge og Mexico kutter produksjonen med 4 prosent, har vi gjenopprettet balansen i oljemarkedet. Da vil prisen stige, og den kan fort doble seg. De samlede oljeinntektene kan altså bli bortimot dobbelt så store, sier han til DN.
Flere positive enn negative effekter
Hermanrud erkjenner at det er mulig at en lavere produksjon vil gi tap av "noen få" arbeidsplasser, men understreker at dette vil mer enn motvirkes av en økning i arbeidsplasser innen oljeservice og tilknyttede næringer, samtidig som Oljefondet vil vokse og muliggjøre økt stimulans til andre næringer.
- Drømmescenariet er selvsagt at alle andre kutter og at vi slipper. Men slik vil jo alle tenke. Skal det bli et kutt, må kanskje Norge også være med. Økonomisk er dette en enkel sak. Politisk kan prioriteringen være annerledes, men der er ikke jeg den rette til å uttale meg, sier Swedbank-strategen.
Vanskelig å bli enige om kutt
På tross av uttalelsene fra russiske myndigheter i forrige uke, er det imidlertid langt fra sikkert at det er noen reell vilje hverken i Russland og Opec, ledet an av Saudi-Arabia, om å faktisk gjøre reduksjoner i oljeproduksjonen.
Det dominerende synspunktet blant eksperter er at Opecs største medlemsland, Saudi-Arabia, ikke vil gjøre noen kutt uten at resten av kartellet også kutter. Hovedutfordringen med dette er at det ikke er noen tegn til at Saudi-Arabias regionale rival Iran vil går med på å redusere produksjonen.
Etter Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i midten av januar bekreftet at Iran har oppfylt betingelsene i atomavtalen med den såkalte P5+1-gruppen, som består av de fem faste medlemslandene av FNs sikkerhetsråd pluss Tyskland, har hovedtyngden av sanksjonene mot Iran blitt fjernet. Dette har muliggjort at det svært oljerike landet har kunnet starte å øke produksjonen.
En talsperson fra iranske myndigheter uttalte nylig at landet ikke vil delta på noen kutt før eksportene er økt med 1,5 millioner fat per dag, noe som innebærer mer enn en dobling fra dagens eksportnivå på 1,1 millioner fat per dag. Hvis man skal ta dette seriøst, betyr det Iran trolig ikke er innstilt på å vurdere kutt før om to år, kanskje mer.
Følg markedet på DN Investor HER
Les også:
Russisk drøm
Oljeanalytiker: Ser tak på 36 dollar fatet
Dette er Paretos ti beste aksjeråd for februar (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.