Det flytende produksjonsenhetsselskapet BW Offshore varsler fredag at 35 prosent av alle landansatte skal bort. I Norge rammes 50-60 personer av totalt 170 av nedskjæringene. Disse vil nå gå i diskusjoner om sluttpakker. Globalt blir 200-250 ansatte er berørt av nedbemanningen.
- Det er klart at dette er veldig triste budskap for alle som er involvert. Det er tøft, og vi må dessverre ta de grepene så det er tøft for alle, sier finansdirektør Knut R. Sæthre i BW Offshore til DN.
- Permanent
I tillegg til de norske virksomhetene rammes de største utekontorene, henholdsvis Singapore og Rio de Janeiro.
Les også: Oljeserviceselskap varsler kostnadskutt
Kuttene skjer på alle nivåer, mens det i konsernledelsen vil være "minimale" endringer, ifølge BWO-toppen.
- Det er alle type funksjoner som rammes av denne nedbemanningen. Der er også noen endringer i hvordan vi setter opp ledelsesstrukturen, sier Sæthre.
- Må tilpasse
BW Offshore varslet i forrige uke om sterkt svekkede utsikter. Samtidig ble selskapets goodwill -og produksjonsskipsverdier skrevet ned med hele 2,8 milliarder kroner. Sæthre avviser at tiltakene er en direkte kobling til sistnevnte.
- Det er mer knyttet til aktivitetsnivået. Vi må tilpasse arbeidsstokken etter det vi har å gjøre, rett og slett, sier finansdirektøren.
Bakgrunn: Milliardnedskriving for BW Offshore
Han heller også kaldt vann i blodet på dem som måtte tro at endringene vil være midlertidige.
- Alle håper jo at vi skal få en oppgang på et eller annet tidspunkt, men akkurat nå så ser vi for oss at dette kan ta litt tid og at man må permanent må redusere, sier Sæthre.
- Tøft der ute
BW Offshore opplyste i kvartalsrapporten at selskapet har engasjert rådgivere for å se på strategiske alternativer.
- Vi ønsker å være proaktiv og å komme ut som et styrket selskap etter denne nedturen. Da må vi vurdere hva vi må gjøre for å komme dit. Ett av tiltakene er det som meldes i dag, for å sørge for at vi "skal være der" om flere år, sier Sæthre.
Han ønsker ikke å kommentere hvorvidt salg av hele eller deler av virksomheten, sammenslåing med andre aktører eller salg av eiendeler er på blokken.
- Det kan spekuleres i så mangt. I denne fasen når oljeprisen har falt ned på 30-tallet er det blitt tøft der ute, så da må vi vurdere hva slags opsjoner vi har, sier Sæthre.
Avviser kapitalbehov
Finansdirektøren opplever imidlertid at BW Offshore er bedre stilt finansielt enn sine konkurrenter.
- Alle har sine utfordringer i denne bransjen, og vi står nok ganske mye sterkere enn veldig mange andre der ute fordi vi har en sterk operasjonell kontantstrøm fra flåten vår. Det er det sånn sett andre som ikke har, sier Sæthre.
Selskapet har heller ingen planer om å fylle opp kassen.
- Vi jobber med forskjellige muligheter, og har ikke noen planer om å gjøre noe på egenkapitalsiden, sier finansdirektøren.
BW Offshore-aksjen har hatt en brutal start på året, der fasit er en nær halvering siden nyttår. Det siste året har 80 prosent av verdiene forduftet.
BW Offshore stiger rundt 1,5 prosent til 1,4 kroner per aksje på en flat Oslo Børs fredag.
Det verdsetter selskapet til 950 millioner kroner. Det er også langt mindre enn det koster å bygge ett av selskapets flytende produksjonsskip.
Følg markedet på DN Investor HER
Les også:
Asia i dag: Frykt for det ukjente i Kina
Biden sier det er mulig at Trump blir presidentkandidat
Saudi-Arabia går ikke med på kutt i oljeproduksjonen
Jakter på personene bak Vimpelcom-korrupsjon
Se DN Tv: Dette er familiens drømmebil
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.