Tirsdag kom nyheten om at Statoil tilbyr alle sine ansatte sluttpakke. Meldingen kommer etter at selskapet tidligere har varslet at mellom 1.100 og 1.500 stillinger skal kuttes innen utgangen av 2016.
Leder Per Steinar Stamnes for Industri Energi Statoil Sokkel ble hasteinnkalt til et møte om dette mandag kveld og synes nyheten var veldig overraskende. Tirsdag sa han til DN at tilbudet var dårlig, i og med at det er så krevende å få seg annen jobb i bransjen.
Onsdag ettermiddag har han forhørt seg med flere ansatte.
- De sier til meg at det ikke er en god pakke. De rister litt på skuldrene og så går livet videre, sier Stamnes, og legger til:
- Jeg har ikke hørt om noen som vurderer det.
Hele arbeidsforholdet avsluttes
Stamnes viser til at nyheten skaper uro og at det stilles mange spørsmål, til tross for at de færreste en gang vurderer tilbudet.
- Det er noen som har spurt om det går an å få i pose og sekk, ved å ta en sluttpakke og gå av med pensjon samtidig. Men det er ikke mulig. Så lenge jeg sier at det ikke går, vurderer de heller å gå av med pensjon, sier han.
Dersom man velger å ta i mot sluttpakketilbudet, mister den ansatte alt av frynsegoder.
- Hele arbeidsforholdet blir avsluttet. Du må ut av pensjonskassen, billån må innfris, du beholder ingen ting. I hvert fall ikke for de ansatte. Hva ledelsen har av goder eller avtaler, det vet jeg ikke, sier Stamnes.
Han forteller at fagforeningene ikke kommer til å forhandle om sluttpakkene.
- Bedriften tilbyr dette, og vi tar det til etterretning. Hver enkelt person må ta stilling til det selv. Vi får heller ta stilling til hvor mange som velger å ta sluttpakke når den tid kommer.
- Det er jo skremsel
I meldingen Statoil sendte ut til samtlige ansatte i selskapet tirsdag morgen fremkommer det at denne runden er siste mulighet til å bli tildelt sluttpakker. Etter utgangen av neste år er det full stopp:
«Etter 2016 skal vi gå fra store, sentralstyrte effektiviseringsprogram til en kontinuerlig forbedring av organisasjonen uten bruk av dagens frivillige virkemidler», siteres konserndirektør Magne Hovden på i meldingen.
- Skremmer det de ansatte at Statoil sier dette er siste runde med frivillige sluttpakker?
- Ja, det er noen som stiller spørsmål om det. Det er jo skremsel. Jeg tror ikke det vil bli siste runde, det har de jo sagt hver gang. Vi får se, jeg er ganske rolig.
Alle broer blir brent
Ifølge hovedtillitsvalgt Bjørn Asle Teige i YS i Statoil er en del av de ansatte nervøse for at dette er et ytterligere press for å
kutte i bemanningen.- I prinsippet sier man opp selv dersom man takker ja til sluttpakke. Man skriver under på sin egen oppsigelse, og får X antall kroner ut i fra trinnet du står på, sier han til DN.
Teige viser til at den ansatte får sine opptjente pensjonsrettigheter, men uten om det mister man alt av goder og rettigheter.
- Det er som å skrive under på at du slutter, og da er alle broer brent, sier han, og legger til:
- De drysser på litt penger for å få deg til å slutte selv.
Ifølge Teige er dette en måte Statoil får fortgang i sitt mål om å kutte mellom 1.100 og 1.500 stillinger.
Mener tidlig pensjon er en bedre løsning
Teige synes det er vanskelig å vurdere om det er mange som vil takke ja til tilbudet. Også han trekker frem den utfordrende situasjonen i oljebransjen.
- Når man ser rundt seg er det ikke så mange andre plasser å gå. Hadde det vært to til tre år siden, hadde det vært brennhett. Den muligheten er ikke der, sier Teige.
Ifølge ham ville det vært en bedre mulighet dersom selskapet hadde tilbudt tidlig pensjon, da hadde nok flere sagt ja.
- Hvis ikke de får dette til, må de begynne i andre enden på skalaen når det gjelder ansiennitet. Da er det de unge som ryker, sier Teige.
Da går det bare noen år før det er mange som blir pensjonister og som vil måtte slutte uansett, påpeker han.
- Da må de begynne å rekruttere igjen. Da blir det dobbel regning og dobbelt problem. Så en tidlig pensjonsordning kan være med å løse problemet, sier Teige.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.