- Alt i denne verden starter i det små og vokser til å bli stort og flott, sier solgründeren Jan Erik Vikeså.

Elektroingeniøren ble nedbemannet grunnet ordresvikt i oljeservicebransjen. Han kunne ha føyd seg til arbeidsledighetsstatistikken i Rogaland - den høyeste i landet på 4,3 prosent helt ledige i mai. Vikeså valgte i stedet å starte egen virksomhet.

Det er noe som flere har gjort. I 2015 hadde Innovasjon Norge Rogaland en eksepsjonell økning i antall søknader om etablerertilskudd. I 2016 er økningen størst innenfor industrielle og offentlige forsknings- og utviklingskontrakter, miljøteknologiordningen og innovasjonslån.

Det vil si at nå satser også mer etablerte bedrifter innenfor nye bransjer og markeder, ifølge Kari Holmefjord Vervik, direktør ved Innovasjon Norges Rogaland-kontor.

- Næringslivet i regionen har en stor omstillingsevne. Folk bretter opp ermene for å finne veier ut av oljebremsen, sier Vervik.

Klar før oppsigelsen kom

- Jeg regnet med at det ville komme en oppsigelse. Man skulle jo ha flaks for å komme gjennom de trange tidene uten å miste jobben.

Jan Erik Vikeså ble arbeidsløs for en måned siden, etter fire år i oljeserviceselskapet Aibel i Stavanger.

- Jeg har vært ute en natt før, og derfor var det ikke så skremmende å miste jobben, sier han.

Vikeså var forberedt på en oppsigelse. Han hadde et ess i ermet: Solenergiselskapet Saga Energy.

De siste årene har Vikeså brukt ferie og fritid på å lære mest mulig om fornybare energikilder. Han startet selskapet Saga Energy sommeren 2015, og har i løpet av et år etablert kontor, bygget leverandørnettverk og fått igang prosjekter.

Vil rekruttere eks-kolleger

- Det gjelder å være klar i disse tider, og det tror jeg mange er. Det er ikke sant det som Petter Stordalen sa om at "blodet renner i gatene i Stavanger". Det er riktig at det er mye ledig kompetanse i regionen, men folk er interessert i å bruke den. Det stopper ikke opp, sier Vikeså.

Nå vil han ha fatt i dyktige ingeniørene som har mistet jobben i Aibel og andre petroleumsbedrifter.

- Oljeinstallasjonene har store kompliserte elektroanlegg og backup-systemer. Det fins mye kompetanse blant oljeingeniører som kan brukes til fornybar energi og solenergi spesielt, sier han.

Energifylket Rogaland

- Energifylket Rogaland er allerede størst i landet på olje, vann og vind. Nå vil vi også bli størst på sol. Hvordan skal vi få til det?

Vikeså skal samle skarpe hoder og gå i gang med pilotprosjekter.

Saga Energy har en intensjonsavtale med Forus Næringspark om å se på mulighetene for å bygge solcellepaneler på kontortak og soldrevne ladestasjoner for elbiler. Selskapet jobber også med Egersund Energy Innovation, som skal bygge nytt skolebygg.

- På et kvarter mottar jordkloden nok energi fra sola til å dekke alle menneskers og industriers forbruk i et helt år, forteller Vikeså.

Utfordringen har vært å utvikle og ta i bruk teknologi for å kunne utnytte solenergi til produksjon og lagring av både strøm og varme.

- Løsningene har ikke kunnet konkurrere mot andre typer fornybare energikilder før, men nå utvikler vi solkraftverk som kan produsere 5-10 mega-watt og levere kraft til industri og næringsbygg, sier han.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Asia i dag: Vil selge arvesølvet til Kina

Boris Johnson blir britisk utenriksminister: Britisk presse fyrer løs etter «Boris-sjokket»

Nordea-strateg advarer om økt risiko for en obligasjonskollaps: - Skjer det vil rentene eksplodere

Ga 76,5 mill. for tomt – bruker den til ny garasje dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Solgte kluter for 1,8 milliarder
0 seconds of 1 minute, 53 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Neste
Jacob Wallenberg: – Jeg så ikke meg selv i denne rollen
02:27
00:00
01:53
01:53
 
Solgte kluter for 1,8 milliarder
Damene i Norwex kommer hjem til deg og demonstrere mikrofiberkluter og regjøringsmidler. Homeparties og hjemmesalg er blitt millardbutikk.
01:54
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.