- Jeg prøver å fokusere på det positive.
Advokaten Trish Espedal (47) flyttet fra Oklahoma i USA til Stavanger i 1998. Helt frem til ifjor var hun ansatt i oljebransjen.
- Det er over et år siden Rolls-Royce Marine la ned butikken i Stavanger, der jeg var ansatt som Vice President of Operations. Etterpå tok jeg et firemåneders vikariat hos Eni Norge, der jeg også har jobbet tidligere. Men 12. juni har jeg vært arbeidsledig i ett år, forteller Espedal.
- Jeg vil ikke flytte tilbake til USA. Jeg stortrives i Stavanger, hvor jeg også deler omsorg for datteren min med min norske eks-mann, forteller hun.
I dag fyller hun dagene med hjemmeprosjekter på sitt 162 år gamle hus og trener 15 timer i uken på Elixia. Hun vil ha klare avtaler og «møte opp et sted klokken 09» hver morgen, i stedet for bare å gå hjemme.
- Selvfølgelig er det kjedelig å være uten jobb. Nå får jeg dagpenger fra Nav. Da jeg var i jobb, jobbet jeg mye. Det ble mye overtid og lite helgefri, og jeg hadde nesten aldri tid til å ta ferie. Derfor prøver jeg å ta igjen det tapte nå, ved å bruke tid på hus og hjem og trening. Jeg elsker å trene! sier Trish Espedal.
Hun anslår at hun har søkt på minst 40 jobber det siste året. Tilbakemeldingene gjør henne frustrert.
- Ser på alle muligheter
- Jeg har fått vite at jeg er overkvalifisert, og jeg opplever også at ledige stillinger blir trukket tilbake, noen ganger fordi prosjekter blir utsatt eller kansellert. Mange ganger hører jeg aldri noe. Jeg hadde vært happy uansett hvilken jobb jeg hadde fått og ser på alle muligheter, også for å pendle til utlandet. Men det er utrolig tøft. Aller helst vil jeg være i oljebransjen, siden det er der jeg er best kvalifisert og har det meste av erfaringen min fra, sier hun.
I en ny DN-serie rettes søkelyset mot #oljesmellen. Investeringsveksten på norsk sokkel stoppet opp ifjor etter en periode med sterk vekst. Samtidig halverte oljeprisen seg utover høsten. I år anslår selskapene kutt på over 15 prosent, ifølge SSBs telling.
I 2014 var det rundt 330.000 ansatte i Norge i petroleumsrelatert virksomhet (inkludert leverandører av generelle varer og tjenester), ifølge «Industribyggeren».
- Må holde seg oppdatert
Trish Espedal nekter å miste motet. Hun vet at det er bransjen som sliter, at hun mistet jobben var ikke hennes feil.
- Jeg er veldig opptatt av å holde kontakt med bransjen, og er et aktivt ivrig medlem i Norsk petroleumsforening. Man må holde seg oppdatert på hva som skjer og nettverke. Å være aktiv jobbsøker er også elementært. Jeg har kontakt med flere ulike rekrutteringsbyråer for å dekke hele industrien og har flere søknader ute nå. Men når man hører rykter om at det er hundrevis av søkere til hver av disse jobbene, gjelder det å smøre seg med tålmodighet, sier 47-åringen.
- Heldigvis har jeg en kompetanse som oljeselskapene trenger. Før eller siden får jeg jobb, sier Trish Espedal optimistisk.
- Hun gjør det helt riktige
Trish Espedal gjør det helt riktige: Hun trener, er offensiv og får mer energi til å søke jobber, sier karriererådgiver Mette Manus i Manus Motivasjon til DN.
- Skal du søke jobb, må du være energisk, fremoverlent og ikke i kjelleren. Første bud når du går arbeidsledig er at du må komme deg opp av stolen og ha noe å gå til om morgenen, sier hun.
- Selv om du er uten arbeid bør du lage en klar struktur på uken din: Sett av en fast tid på dagen hvor du tar noen telefoner, pleier og utvider nettverket ditt, og søker jobber. Det er utrolig viktig å klare å motivere seg selv, uansett hvor vanskelig det kan være. Ikke tro at du klarer alt på egenhånd. Hold kontakt med gamle kolleger og andre i bransjen, og omgås mennesker som tror på deg. Samtidig må du minne deg selv om suksesshistoriene dine. Husk at det er tidene som gjør at du har mistet jobben, det er ikke du som ikke er dyktig nok.
Her kan du lese alle artiklene i denne serien
Bruk hashtagen #oljesmellen i diskusjon på sosiale medier!
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.