Da russiske Tamara Kuklina (31) kom til Norge for åtte år siden, var målet en fremtid i olje- og gassbransjen.
Med en mastergrad i matematikk i lomma, var det ikke vanskelig å finne en jobb. Problemet var bare at hun aldri helt trives i rollen som ingeniør.
- Det henger nok sammen med at en kontorjobb ikke passer meg helt. Å sitte foran en pc, planlegge brønner og tenke penger. Det var ikke helt min greie, sier hun i dag.
Etter å ha vært innom flere selskaper, valgte Kuklina å hoppe av lasset for et par år siden. Hun sa opp jobben som petroleumsingeniør i Statoil for å bli matgründer i Stavanger.
- Det var litt nå eller aldri. Jeg har ingen familie, og trengte egentlig ikke den høye lønnen fra oljebransjen, sier hun.
Fordel i oljenedtur
Kuklina startet først med produksjon av økologisk snacks, men fant fort ut at dette ikke var nok til å leve av. Tidligere i år etablerte hun derfor Social Cooking - et eventbyrå som lar deltakerne kombinere kokkekurs med sosialt samvær.
Selv om selskapet fremdeles er i etableringsfasen, er hun sterk i troen på at ideen på sikt vil være levebrødet hennes. Valget om å forlate olje- og gassbransjen har hun aldri angret på. Dagens bransjenedtur gjør ikke akkurat overbevisningen mindre.
Hittil er rundt 15.000 oljejobber borte, ifølge en oversikt fra DNB Markets. I «oljefylket» Rogaland har ledigheten nesten doblet seg siden mai i fjor, viser tall fra NAV fredag. Arbeidsledigheten stiger særlig blant ingeniører fra petroleumsbransjen.
- Hvordan merker du oljenedturen i dag?
- Mange selskaper er nå opptatt av kostnader, og jeg tilbyr arrangementer i lavere prisklasse. Derfor er dette egentlig bare en fordel for meg, svarer Kuklina.
Venter rush
Einar Talgø er daglig leder for Skape i Rogaland. Det offentlige etablerersenteret gir veiledning og opplæring til personer som vil starte for seg selv. Nå venter Talgø et rush av henvendelser. Slik var det også under finanskrisen, forteller han.
- Jeg tror riktignok folk trenger litt mer tid til å tenke seg om denne gangen. Signalene som er gitt er jo alvorlige. Etter sommeren venter vi likevel økt pågang. Da har nok mange brukt opp pakkene de har fått fra oljesektoren og må begynne å tenke nytt.
Han mener omslag i økonomien ikke bør stoppe gründerspirene – heller ikke i en region som merker oljenedturen ekstra godt på kroppen.
- Begynner du i liten skala og har et godt konsept, finnes det fremdeles et marked for det meste her, sier Talgø og understreker at næringslivet er avhengig av folk som tør å satse.
- Oljeaktiviteten skal jo fortsette i mange år, men som region må vi ha nye ting å leve av, sier han.
- LES OGSÅ:
Berømmer støtteordninger
I Stavanger sentrum startet Kuklina denne helgen med å ønske nok en kursgruppe velkommen.
- Fredag kveld kjørte vi faktisk to kurs parallelt i to lokaler. Så stor er pågangen, sier hun fornøyd.
31-åringen berømmer Norge for det hun mener er gode støtteordninger til gründere.
- Det er relativt enkelt å starte for seg selv her. En må bare jobbe for å få det til, mener hun.
Når hun tenker på situasjonen til sine tidligere kolleger, er hun sjeleglad for ikke å ha ventet lenger med å følge gründerdrømmen.
- I dag ville jeg kanskje funnet flere grunner for å ikke satse for meg selv. Stemningen blant dem som mister jobben i dag er jo ikke veldig god. For meg var det derimot et bevisst valg, sier hun.
Her kan du lese alle artiklene i denne serien
Bruk hashtagen #oljesmellen i diskusjon på sosiale medier!
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.