Westcon-verftet i Ølen er blant de norske aktørene som har levd godt på rigg- og boreboomen de siste årene, med alt oppturen har medført av riggvedlikehold og klassing.

I fjor omsatte Westcon Group for 2,8 milliarder kroner, mot 3,1 milliarder året før, viser årsregnskapet som nettopp er sendt inn til myndighetene.

Arbeidsmengdene har vært så store at verftet har hatt nok å gjøre frem til nå - nesten et år etter at oljeprisen begynte å falle og oljeselskapene strupet sine investeringsbudsjetter.

– Vi forventer en mye tøffere høst i år enn i fjor, sier konsernsjef Arne Birkeland.

 

- Det er tommere i ordrebøkene.

Konkurrentene sliter

Westcon er ikke alene om å slite i sin bransje. Konkurrenten CCB på Ågotnes venter enda heftigere svingninger fra 2014 til 2015. Mens 2014 ga CCB en omsetning på over en milliard og et resultat før skatt på 185 millioner kroner ifølge ferske regnskapstall, blir det langt verre nå.

- Jeg har vært med lenge og har sett bølgedaler både på 1980- og 1990-tallet, men den vi er inne i nå er dypere enn noensinne. Jeg har aldri opplevd noe lignende, sa CCB-sjef Kurt Andreassen til Bergens Tidende sist uke.
Han spådde at 2015 kan bli det verste året i selskapets historie.

Merkes allerede

Selv om omsetningen holdt seg bra oppe for Westcon i 2014, begynte lønnsomheten å dale kraftig allerede i fjor. Årsresultatet ble bare på magre 14 millioner kroner i 2014, mot 283 millioner året før. Ifølge Birkeland var det lavere utnyttelsesgrad på konsernets seismikkfartøyer som dro ned resultatet. Konsernet leier nemlig ut skip til seismiske undersøkelser. Det hjalp heller ikke på resultatet at denne aktiviteten er finansiert i amerikanske dollar, som ble mer verdt gjennom fjoråret.

Likevel investerer konsernet fortsatt, i håp om bedre tider. I Florø bygger konsernet ny riggkai, produksjonslinje for subsea og mer effektiv skipsreparasjon. I Ølen har selskapet fått på plass en ny, stor flerbrukshall, robotiserte rørbøyingssystemer og en ny 140 tonns kran.

– Ingen har lagt ned norsk sokkel ennå. Det vil trengs både rigger, riggvedlikehold og klassing i fremtiden, samt skip og undervannsutstyr. Vi tenker veldig langsiktig, sier Birkeland.

- Vi har tro på at det snur, men er veldig usikre på hvor lang tid det tar. Det er uansett dette markedet vi er i og det markedet vi ønsker å være i, sier han.

Konsernet har kuttet bemanningen med i overkant 100 strillinger siden toppen, og har nå rundt 850 årsverk. I tillegg kommer innleid personell. Selskapet har i vår fortsatt hatt mange innleide for å å ta unna aktiviteten. 

Det er Matre-familien i Ølen som er eieren bak Westcon. For 2014 tar eierne kun ut 6,2 millioner kroner i utbytte, mot 77,6 millioner kroner året før.

Les også: Blogget seg til nye oljejobber dnPlus

Brønnplugging koster 571 mrd. kroner

Oljebyen Oslo

Se DNtv: Denne bilen er en gavepakke fra regjeringen

 

Denne bilen er en gavepakke fra regjeringen
00:00
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.