Listen over søkere til stillingen som sentralbanksjef ble offentliggjort mandag. Blant navnene er det to som peker seg spesielt ut som aktuelle kandidater til stillingen; SSB-sjef Øystein Olsen og tidligere oljefondsjef Knut N. Kjær.
Aktuelle kandidater
Olsens femårige åremål som SSB-sjef er over ved nyttår. Olsen har tidligere vært ekspedisjonssjef og leder av økonomiavdelingen i Finansdepartementet, og han har hatt flere sentrale posisjoner i SSB. Han er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo.
- Mitt nåværende åremål går ut uansett, og jeg har vært i en situasjon der jeg skal søke ny jobb uansett, sier Øystein Olsen til DN.no.
Olsen: - En viktig og spennende jobb
Kjær er nestkommanderende i amerikanske Riskmetrics. Han ledet Norges Banks forvaltning av oljefondet fra 1997 til 2007. Han har tidligere jobbet ved Universitetet i Oslo samt for SSB, Econ og Storebrand.
- Jeg har ingen kommentar utover at jeg bekrefter at jeg har søkt på jobben, sier Knut N. Kjær til DN.no.
Les mer: Kjær vil bli sentralbanksjef
- Utmerket kandidat
Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets mener Olsen er den sterkeste kandidaten av de to.
- Hvis Olsen ikke hadde søkt, så ville jeg ment at Knut N. Kjær var en utmerket kandidat, med bakgrunn fra økonomisk analyse, fra kapitalforvaltning og fra en fremskutt lederposisjon i skjæringsfeltet mellom fag og politikk, sier Dørum til DN.no.
- Men Øystein Olsen har søkt, og bedømt ut fra uttalelser i pressen tidligere, så tror jeg han er bedt om å søke. Det alene plasserer han et hestehode foran. Og selv om han ikke er bedt om å søke, så vil jeg i sum mene at han er den sterkeste kandidaten av de to, sier Dørum.
- Utmerket ansvarshavende
Som sentralbanksjef har man ikke bare det øverste ansvaret for pengepolitikken her til lands, men også for forvaltningen av Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet. Dørum peker på at Olsen riktignok mangler erf#229 på praktisk kapitalforvaltning, selv om han vært borti det på et overordnet nivå i Finansdepartementet.
- Men han vil være en utmerket ansvarshavende for pengepolitikken. Både på analyse og forståelse av økonomiske sammenhenger og kommunikasjonen av de sammenhengene ut mot publikum.
- Og dertil har han den politiske forståelsen og forsåvidt også kontaktnettet som jeg mener er viktig i en slik stilling. Selv om sentralbanken er uavhengig og skal treffe egne, godt opplyste valg, så utgår sentralbankens legitimitet fra det norske folk og Stortinget, sier Dørum.
Les også: Kjær blir toppsjef i USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.