Sjefstrateg Albert Edwards i Societé Generale har ingen tro på at europeiske politikere vil være i stand til å løse problemene i eurosonen.
Europeiske lederes enighet denne uken vil kun bringe en kortvarig lettelse, Den europeiske sentralbanken vil bli tvunget til synliggjøre gjelden i de såkalte PIIIGS-økonomiene; Portugal, Italia, Irland, Hellas og Spania - og trykke penger, mener han.
«Og hvis investorene tror at myndighetene i Spania og Italia er bankerott, da er Tyskland, Frankrike, og for ikke å glemme, Storbritannia og USA, langt, langt verre», skriver Edwards i en oppdatering torsdag.
Enorme fremtidige forpliktelser
Ifølge hans beregninger er de samlede forpliktelsene i land som Frankrike på 549 prosent av landets BNP, mens de offisielle tallene oppgis til en brøkdel. Det samme gjelder for Tyskland med 418 prosent av BNP, Storbritannia med 442 prosent og USA med 541 prosent.
Til sammenligning kommer han frem til at Spanias forpliktelser er på 244 prosent av sitt BNP, mens Italias er på 364 prosent. Felles for alle er at offisielle tall er milevis unna.
Vil bli synlig
Sjefsstrategens beregninger baserer seg både på balanseførte forpliktelser og forpliktelser som ikke er det. Disse ikke-oppførte forpliktelsene vil i økende grad bli synlig, hevder han.
- Hvem vil da virkelig være bankerott, sier han retorisk.
- Markedet bestemmer
Edwards peker på at det ikke er noe «magisk» grense for offentlig gjeld som bestemmer når en krise inntreffer. Den inntreffer når markedet bestemmer det, sier han.
- La oss ikke lure oss selv. Etterhvert som befolkningen eldes og det blir stadig tydeligere i regnskapet at myndighetenes forpliktelser mangler finansiering, da er alle land praktisk talt bankerott, legger han til.
Sjefstrategen tror krisen i eurosonen vil bli verre - «mye verre», men er likevel noe mer optimistisk på mellomkort sikt.
ESB vil motvillig starte seddelpressen
Som han tidligere har påpekt, så vil euro-samarbeidet kunne kollapse. Han tror derfor at Den europeiske sentralbanken (ESB) vil måtte velge mellom to av sine høythengende idealer; euroen eller sine harde pengeprinsipper.
- Vi tror at den forestående trusselen om en kollaps i euro-samarbeidet vil tvinge ESB til å starte seddelpressen, og svært motvillig slutte seg til den globale pengetrykkingsfesten, skriver han.
Spørsmålet er ikke om ESB vil starte pressen, men om da Tyskland vil forlate euroen etter å ha blitt overkjørt, ifølge ham.
Les også:
- Er de sprø?
- Produserer boble etter boble
- Hvis dette stemmer, er USA i trøbbel! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.