Kjell Pedersen er satt til å lede statens direkteinvesteringer i oljeindustrien. Han er sterkt kritisk til planleggingen av driften på sokkelen.
- Vi har observert over lengre tid at vi ender opp med å gjøre mindre enn vi hadde tenkt å gjøre, sier han.
Hvert eneste år siden oljetoppen i 2001 har oljeselskapene ment at de skal produsere mer olje og gass i fremtiden på en billigere måte enn "nå", og dessuten investere mer i leting og produksjonsboring.
- Vi er flinkere til å sette ambisjonene enn til å nå målene, sier Pedersen.
Færre og dyrere brønner
Det grunnleggende problemet er nedgangen i oljeproduksjonen på norsk sokkel, og et ønske om å utnytte potensialet rundt de eksisterende plattformene mens de ennå er i drift. Dessuten ønsker både Statoil og Petoro å få mer ut av hvert felt.
- Vi må få opp antallet produksjonsbrønner for å få hentet opp de siste fatene. Situasjonen er imidlertid at antallet nye brønner per år er halvert de siste 8-9 årene. Og på grunn av det klarer vi ikke å levere planlagt produksjon av olje, sier han.
Kostnadene på sokkelen må også ned skal investeringsbølgen holdes oppe. Det er også alle enige om.
- Fasit er at borekostnadene har doblet seg de siste 4-5 årene, sier Pedersen.
Forkaster alternativer
Problemet med å være for ambisiøs i forhold til hva man skal få gjort er ikke ambisjonene i seg selv, mener Petoro-sjefeb, men at planene som ligger på bordet ser så bra ut at det ikke er nødvendig å tenke alternativt.
- Vi sammenligner mot et urealistisk "basecase". Hvis man ikke får et mer realistisk bilde, så får man et grunnlag for å ta bedre beslutninger, sier Petoro-sjefen.
Han mener det for eksempel kan settes inn flere plattformer for å få boret flere brønner. Men slike planer vil slite økonomisk satt opp mot urealistiske planer om hva som skal komme ut av å fortsette som før.
Og han mener nå helt klart at vi ikke bare kan fortsette som før.
- Vi trenger 2-3 ganger så mange brønner som vi klarer i dag. Vi må selvfølgelig også bli flinkere med de metodene og det utstyret vi har, men det hjelper ikke å komme fra 2 til 2,5 brønner i året når vi skulle hatt 5-6 brønner i året.
For sent om to år
- Det er jo ikke første gang dere snakker om nedgang i produksjonen. Har du tro på at det skjer noe nå?
- Jeg håper at jeg ikke snakker om det samme om to år. I så fall begynner det å bli for sent. Vi må smi mens jernet er varmt, sier Pedersen.
Petoro bruker mest ressurser på de store, modne feltene Gullfaks, Snorre og Heidrun.
- Vi får god respons og ser en fin utvikling i de lisensene vi har jobbet med dette.
Les også:
Her er Statoils viktigste brønner
- Statoil-felt er som gamle hus
- Stenger ned for å være sikker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.