- Kreditt er ingen boble, sier den anerkjente kredittanalysesjefen i Swedbank First Securities.

- Prising på resesjonsnivå
På sedvanlig måte har han akkurat trukket opp siste års utvikling i det hete markedet for selskapsgjeld både på inn- og utpust.

Stedet er Bjørvika i Oslo der han er invitert av Ernst & Young til å forelese under vignetten "Kapitaltørke for norske bedrifter?".

Ringholm har også akkurat forklart at kredittsyklusen er den lengste i moderne tid, men nivåene, prisingen av risiko, er på resesjonsnivåer.

Det er halv dags jobb hø-hø-hø, omtrent som en juletreselger! Ringholm om den kokende interessen for Marine Harvest-gjeld

Brennhett marked
Bakteppet er er rekordsterkt obligasjonsmarked. I 2012 ble det satt rekord i nyutstedet gjeld, drevet av usikre makroforhold og knepne banker.

I alt ble det solgt ny gjeld for over 90 milliarder kroner, samtidig som annenhåndsomsetningen økte markert.

Farten har fortsatt inn i det nye året. Så langt er det utstedt obligasjoner for nær ni milliarder kroner.

I forrige uke lyktes også det John Fredriksen-dominerte riggselskapet Seadrill å hente inn 1,8 av milliardene på kun timer.

Verdens mest effektive marked
Skipsrederen har bidratt sterk til at det norske obligasjonsmarkedet er blant verdens beste. Og når det gjelder såkalte høyrente-selskaper, er det kun London og New-York, som kan matche Oslo, påpeker Ringholm.

- Vi har etablert et marked som alternativ kilde til det norske bankmarkedet, som har en veldig dominerende posisjon, sier han i det han trekker opp en plansje.

- Omtrent som en juletreselger!
Er man god nok, henter man kapital på usikret basis. Og det er ikke lenger et norsk men internasjonalt marked.


- Nå vi henter penger sammen med andre, som 1,5 milliarder til Marine Harvest i forrige uke, så er det ute til lunsj, ferdig med dagen. Det er halv dags jobb hø-hø-hø, omtrent som en juletreselger! Da er det nordiske aktører som-kjøper.

- Men, er det morsomt nok, er renten høy nok, da drar vi over til London. Tar vi taxi bort til Mayfair (eksklusivt område i London, journ.anm), der hvor alle disse kule-kule hedgefondforvalterne sitter, skjorten brettet ned hit, nesten til andre siden av bordet. Da kommer de, da er det strukturert og litt morsomt, for det er høy rente. Da skal de klippe litt og ta noen prosenter til seg selv før de gir det videre til sine kunder. Sånn fungerer markedet, sier han til rungende latter fra salen.

- Klovnen og grisen
To års historikk - «hvis vi husker så langt» viser et bilde av et marked som svinger i takt med europeiske krisepakker og de politiske vyene til Silvio Berlusconi.

- Så kom den andre pakken, tusen og nitten milliarder euro i markedet, svosj, markedet av, på, på, på. Det var nesten som at obligasjonsmeglere begynte å kjøpe seg italienske biler, så kom påsketiden ifjor, Spania har finanseringsproblemer, bankene trenger penger, og så helt av, sier analysesjefen.

- Og nå, nå er det «på». Selv om «klovnen» (Beppe Grillo, journ.anm.) og «grisen» (Silvio Berlusconi, journ. anm) og den italienske uroen kom tilbake, så er markedet «på» fortsatt. Rådet til dem som skal hente kapital, er å hente det når den er der.

- Ikke rik på obligasjoner
Toppsjef Knut Brundtland i meglerhuset ABG Sundal Collier mener også at frykten i aksjemarkedet er overvunnet og kapitalstrømmen er på vei tilbake hans vei.

 

Penger har nemlig gått ut av aksjer og inn i obligasjoner i mange år:

Les også: <b>- Den største muligheten på en livstid </b>

- Det er aksjer som skaper formuer, og obligasjoner som bevarer dem. Kapitalister kan ikke overleve på sikt uten å være eksponert mot aksjer, sier han i sitt innlegg på samme arrangement.

Han mener det bare er et spørsmål om tid før inflasjonsfrykten skyver penger ut av obligasjoner.

- Det er lønnsomt
Ringholm peker imidlertid på at avkastningen i høyrente-markedet historisk har ligget tre prosent over statsobligasjoner, mens avkastningen i USA har vært oppe i ti prosent i snitt. Siden 1990 har høyrente-obligasjoner gått 7,5-gangen, og klarer seg svært bra mot aksjer, mener analytikeren.

Selv med en mild resesjon tror Swedbank-toppen at gjeldsinvestorene «kommer fra det».

Likviditeten er også langt sterkere enn man skulle tro, og det har også andre fordeler, forklarer Ringholm.

- Dette markedet kan selge 20-milliarderposter i ett papir - og du flytter ikke kursen. Prøv å gjøre det aksjemarkedet, sier han.

Kun ett stort men
Et høyrentemarked på 110 milliarder kroner der 60 prosent er oljerelatert har i grunnen bare én dominerende risikofaktor, ifølge ham.

- Skulle oljeprisen gå ned, skiferolje ta over eller noe sånt, da vil det ha effekter for investorene, sier Ringholm.

Likefullt, obligasjonsmarkedet eksisterer som alternativ kapitalkilde, bare man er stor nok, konkluderer han.

Nye obligasjonslån i det norske markedet

* fast marginpåslag, normalt over den norske tremåneders interbankrenten (NIBOR), 1,85 prosent den 7. mars 2013. Seksmånedersrenten er 1,98 prosent.

Les også:
Angriper meglernes skjulte marked

Én mann og ett land avgjør Norges skjebne


<b>- Den største muligheten på en livstid </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.