Oljekartellet Opec må øke produksjonen for å møte den økte etterspørselen i verden før risikoen for leveranseproblemer som følge av krisen som utvikler seg i kjølvannet av kampen for demokratiske rettigheter i Midtøsten, skriver Center for Global Energy Studies (CGES) i London.
- Opec insisterer på at verden har nok olje og at prisene reflekterer spekulasjon. Opec viser derfor ingen signaler om å øke produksjonen, skriver CGES ifølge nyhetsbyrået UPI.
Det anerkjente analysebyrået skriver at Opecs resonnement er at Jasmin-revolusjonen i Tunisia og Mubaraks avgang i Egypt har skapt bekymringer rundt mulige brudd i oljeleveranser til markedet, men at oljeprisene steg før dette skjedde og at oppgangen derfor i større grad skyldes andre fundamentale forhold som geopolitiske forhold og omfattende spekulasjon i markedet.
Hastemøte
Tirsdag kommer det signaler om at Opec vurderer å innkalle til hastemøte.
Dersom oljeprisen blir "uakseptabelt høy" vil Opec vurdere å møtes før det opprinnelig planlagte møtet i juni, sa Kuwaits oljeminister sjeik, Ahmad Abdullah Sabah, under den internasjonale energikonferansen i Saudi-Arabia tirsdag, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.
Les: - Opec vurderer hastemøte
Men det er langt fra sikkert at Opec vil øke sin produksjon for å møte uroen i markedet. Center for Global Energy Studies peker på at Opec mener det er helt andre årsaker til at oljeprisen stiger.
Opec mener det er nok olje i markedet og viser til at potensielle kunder ikke blir avvist og at oljelagrene er høye. Men CGES påpeker at i realiteten er ikke bildet så enkelt. I deler av verden - som i USA - er oljelagrene fulle, mens for eksempel i Europa er forholdene annerledes. Her er råoljelagrene de laveste på seks år for denne tiden av året, og sterk etterspørsel i Øst-Asia fortsetter å trekke på oljelagre fra rundt Middelhavet og Atlanterhavet. Også i Kina og de tidligere Sovjet-republikkene faller oljelagrene.
Opec-medlemmene og forbruksland møtes tirsdag på International Energy Forum i Riyadh denne uken.
- Det er lite sannsynlig at kartellet vil foreta seg noe. De ser situasjonen i Libya som midlertidig og sier det er nok olje i markedet. Det er ventet at Saudi-Arabia vil signalisere høyere produksjon på denne konferansen, hvis de ikke gjør det, vil tradere i markedet være klare til å handle råolje høyere fordi det signaliserer en aksept av oljepriser over 100 dollar fatet, skriver Wilhelmsen Premier Marine Fuels i sin daglige oljemarkedsrapport.
Frykter ny dipp
Sjeføkonom Fatih Birol i det internasjonale energibyrået IEA mener oljeprisoppgangen kan true bedringen i verdensøkonomien. Han frykter de høye oljeprisene kan svekke handelsbalansen og øke inflasjonen i mange land. Det kan presse sentralbanker til å heve rentene i en tid hvor mange fortsatt sliter med den økonomiske veksten.
- Oljeprisene er en alvorlig risiko for den globale økonomiske opphentingen. Veksten er skjør, spesielt i OECD-landene, sier han.
Les mer: - Dette er en alvorlig sak for den globale økonomien
Oljeprisen har steget til det høyeste nivået på 2,5 år etter at uroen i oljelandet Libya eksploderte. Libya produserer 1,6 millioner fat olje per dag og mandag kom meldinger om utenlandske oljeselskaper som stenger ned. Oljefeltet Nafoora skal også være stengt ned på grunn av at de ansatte har gått ut i streik. Nordsjø-olje med levering i april stiger 1,86 dollar fatet til 107,62 dollar.
- Sistemann ut vil skru av bryteren (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.