Vi er først og fremst i ferd med å konstatere at operasjonen har lyktes, sierutenriksminister Mourad Medelci i et intervju med TV 2. Det var nødvendig å sette hardt mot hardt, mener han.
– Ord alene kan ikke løse problemet. Handling må også til. Handlingen var målbevisst, vi har hatt altfor mange dødsfall i landet vårt de siste årene, sier Medelci.
– Selvsagt er det trygt
Utenriksministeren håper terroraksjonen ikke vil skremme utlendinger fra å jobbe i Algerie.
– De som er aktive i Algerie, har gitt klart uttrykk for at de vil fortsette å jobbe i Algerie og at det er den beste måten å svare terroristene på, sier Medelci.
På spørsmål om det er trygt å arbeide i Algerie, svarer ministeren «selvsagt».
Nærmere 40 gisler ble drept i terroraksjonen mot gassanlegget i In Aménas. Fire norske Statoil-ansatte er bekreftet drept, mens én fortsatt er savnet.
Ber om svar
Ledelsen i Statoil gjør det klart at de har stilt Algerie spørsmål om terroraksjonen som de forventer å få svar på.
– Det vil være viktig for Statoil og alle selskaper å få klarlagt alle forhold, sa fungerende landsjef for Algerie, Rolf Magne Larsen, da han møtte pressen i Alger lørdag.
Det var en preget landsjef som svarte på spørsmål kort tid etter at den fjerde Statoil-ansatte var bekreftet død.
– Nå prøver vi å støtte hverandre så godt vi kan og tenker på familiene til de berørte. Vi tenker også på andre mennesker fra andre nasjoner og land og selskaper som har vært på arbeid her, sa Larsen til norsk presse.
For tiden er alle norske og utenlandske Statoil-ansatte trukket ut av Algerie. Statoil har ikke avgjort om virksomheten i landet skal fortsette som før, om selskapet skal trappe ned eller trekke seg ut.
Ledermøte
Ifølge Larsen gikk terroristene til aksjon samtidig som det ble holdt et ledermøte på gassanlegget i In Aménas.
Tre Statoil-sjefer som vanligvis ikke oppholdt seg på anlegget, var til stede på grunn av møtet, skriver VG. En av dem var selskapets landsjef i Algerie, Victor Sneberg (56), den siste savnede nordmannen som ennå ikke er funnet eller identifisert.
Også flere ledere fra selskapene BP og Sonatrach samt 17 japanske ingeniører var på gassanlegget på grunn av møtet.
Larsen ønsket ikke lørdag å si noe om hvorvidt tidspunktet for møtet kan ha blitt lekket til gisseltakerne i forkant av terroraksjonen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.