- Det er veldig store forskjeller på forretningskulturene i de nordiske landene, sier tidligere SAS-direktør Gunnar Reitan til DN.no.
Reitan, som bodde 15 år i Stockholm da han var i ledergruppen i SAS fra 1993 til 2007, kjenner seg igjen i det som kommer frem i et nytt forskningsprosjekt.
Onsdag skriver Dagens Næringsliv at forskeren bak prosjektet, britiskfødte Gillian Warner-Søderholm, mener nordmenn må slutte å skryte av sine hytter, velstand og sterke krone overfor utledningene.
- Nordmenn er mer uformelle enn sine nordiske kolleger. Det er nok det som gjør at de kan skryte litt av hytta si, sier Reitan.
- BAKGRUNN: Ber nordmenn dempe seg
- Olje og velstand
Forskningen baserer seg på en omfattende spørreundersøkelse blant 700 nordiske ledere. Konklusjonen er blant annet at nordmenn fremstår som nettopp de mest uformelle, direkte og ærlige.
Professor i internasjonal ledelse Paul Gooderham ved Norges Handelshøyskole (NHH) er ikke overrasket.
- Dette blir en veldig generalisering, men det er hold i funnene. Det har blitt en veldig uformell stil i norsk næringsliv, sier Gooderham til DN.no.
- Disse forskjellene vil imidlertid gjelde uansett hvilke land man sammenlikner norsk næringsliv med. Det er Norge som er unntaket, ikke de andre nordiske landene, tilføyer han.
Professoren mener det er vanskelig å finne en enkel forkl#229 på hvorfor det har blitt slik.
- Det er mulig at hverdagen for næringslivet i nabolandene er tøffere. Det er fristende å si at dette henger sammen med olje og velstand. Det er kanskje den eneste faktoren som kan forklare forskjellen, sier Gooderham.
- Mer «business wise»
Tidligere SAS-direktør Reitan forteller at han aldri har opplevd at svenske forretningsfolk oppfører seg som nordmennene.
- I Danmark, Sverige og Finland er de er mer «business wise» formelle. En uformell tone er ikke noe problem i utgangspunktet, men hvis den uformelle tonen får innslag av selvskryt, tror jeg det er en negativ opplevelse for personer som kommer fra et annet land, sier han.
Professor Gooderham tror norske forretningsfolk fort kan oppfattes på en negativ måte.
- Når jeg snakker med folk i næringslivet, og spesielt norske ledere som jobber ute, er det en liten bekymring over at det har blitt litt uformelt her hjemme, sier han og utdyper:
- Det er negativt når man tar med seg en stil som fungerer godt innenlands til andre land. Kultursjokket for dansker og svensker er nok mindre, ettersom den stilen likner langt mer på det som er stilen internasjonalt.
- Upassende
Reitan understreker at han selv ikke er en del av «skaren som skryter av hytta, biler eller hva det skal være». At det kommer noe godt ut av å fortelle om disse tingene, tviler han på.
- Det kan bli opplevd som upassende, sier han og kommer med en advarsel:
- Jeg har selv mange ganger opplevd at de som er mer frittalende og uformelle selv synes dette er positivt. Det blir imidlertid blir ikke oppfattet like bra på tilhørersiden, hvertfall ikke når det er andre enn egne landsmenn.
Les mer:
Professor vil ha lavere lønninger i Norge
Les også:
På innsiden: Pengeplagen
(2011)
Leder DN: Sutrerne
(2011)
Slik er sjefen din
(2010)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.