Verden er i ferd med å stable seg på bena igjen etter den verste nedturen siden den store depresjonen på 30-tallet. Mye peker nå i riktig retning, men sentralbanksjef Svein Gjedrem mener det er grunn til å røske litt i oss.
- Ubalanser bygger seg opp og gjør oppgangen skjør, sier han i sin aller siste årstale som sjef for Norges Bank.
Gjedrem finner grunn til uro i mange retninger.
Her kan du selv lese hele talen.
USA skylder, Asia har til gode
Handelsforholdet mellom Asia og USA er ett av dem. Etter krise og kapitalflukt i Asia på 1990-tallet ønsket flere fremvoksene økonomier å bygge opp store valutareserver. Eksportledet vekst ble bygget på lavt kostnadsnivå og stabil valutakurs. Sammen med amerikanernes vilje og evne til å importere og forbruke skapte det store skjevheter i betalingsbalansene, skriver Gjedrem.
Det siste året har fallet i etterspørselen etter varer og tjenester i den vestlige verden redusert amerikanernes import og asiatenes eksport.
- Dersom ikke de asiatiske landene legger om kan ubalansene lett vende tilbake etter hvert som USA lykkes med å få opp veksten i sin økonomi, skriver Gjedrem.
Statsfinansiell krise
Gjedrem trekker også frem utfordringene knyttet til oppbyggingen av gjeld i en rekke stater.
- Flere land nærmer seg eller er i en statsfinansiell krise, skriver Gjedrem.
Statsgjelden i OECD-landene vil øke i flere år fremover, skriver han. Den kan gå fra 80 prosent av bruttonasjonalproduktet i 2008 til nær 210 prosent senere i tiåret.
Det vil kreve mange år med kutt i velferd og offentlige investeringer, og høyere skatter, for å få gjelden ned på et nivå som gir statene finansiell handlefrihet, skriver Gjedrem.
Og i mellomtiden vil både evnen og appetitten til å deltak med nye tiltak og redningsaksjoner være svekket.
Frykter varig høy ledighet
Gjedrem er også bekymret for at i både USA, eurolandene og Storbritannia er nå nær en tosifret prosent av arbeidsstyrken på leting etter jobb.
- Det er grunn til å vente at ledigheten vil få feste, særlig i Europa, sier Gjedrem.
Beskytter seg selv
I tillegg til disse tre hovedbekymringene mener Gjedrem at det også er grunn til å frykte at finansmarkedene kan svekkes på ny. Han peker også på at land kan komme inn i sprialer som bare går ned og ned. Han mener at det også er fare for at land med underskudd og stor ledighet faller tilbake til proteksjonisme når deres virksomheter ikke når opp i konkurranse.
- Merkantilistiske holdniner kan også vinne frem i overskuddslandene(...) Det kan skape motreaksjoner og føre til at det blir satt grenser for flyten av kapital over landegrensene, skriver Gjedrem.
Det er i så fall dårlig nytt for Norge.
- Små land som Norge er avhengige av at verdensøkonomien kan vokse med åpen handel og frie kapitalbevegelser, skriver Gjedrem.
Les også:
Opptur i industrien
Gjedrem får mer kronepine
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.