Vinden har vendt i valutamarkedet. Dollaren er på vei til å bli vinneren i en turbulent verden.
Dollaren har lenge vært en famlende kjempe som gradvis har svekket seg. I midten av juli satte dollaren historisk bunn-nivå mot euro.
Les også: - Markert omslag for dollaren
Tusendollars-spørsmålet er om den langsiktige trenden mot en svakere dollar er i ferd med å snu, eller om dette kun er en midlertidig korreksjon.
To scenarier
Frem mot midten av juli kostet en euro mellom 1,55 og 1,60 dollar. Siden da har det vært en kraftig korreksjon og i dag noteres duoen i et forhold på 1,47.
DnB Nor Markets skisserer i sin tertialrapport for økonomiske utsikter to scenarier for dollarens skjebne.
- Dersom prisen på euro blir under 1,45 dollar, er den oppadgående trenden brutt. Dette åpner for en ytterligere svekkelse ned. Dersom kursen alternativt stiger signifikant og igjen noteres til nivåer over 1,60, virker det som dollarstyrkelsen kun er en midleritid korreksjon og at den svake dollartrenden vil fortsette, skriver DnB Nor.
USA takler presset
DNB Nor skriver at når de økonomiske nedgangstidene sprer seg globalt, synes plutselig dollaren mer attraktiv. Nøkkeltallene fra USA har også vært svake, men alt i alt har utviklingen likevel vært noe bedre enn ventet.
- USA vil klare seg bedre gjennom krisen enn mange av de andre utviklede landene. Dollaren ser altså ut til å bli en av vinnerne i kampen om å se minst ille ut, skriver DnB Nor.
En annen faktor som kan ha bidratt til dollarstyrkelsen er den kraftige nedgangen i oljeprisen. I midten av juli ble et fat olje notert til 147 dollar, mens prisen i dag er omkring 114 dollar.
Eurosonen daler
Over sommeren har de europeiske nøkkeltallene vært svært svake og det synes som vi står overfor et plutselig og brått omslag for eurosonens økonomi.
- Svakere vekstutsikter og reduserte renteforventninger er hovedårsaken til at euroen har svekket seg til dels kraftig de siste ukene. Spesielt stor har eurosvekkelsen vært mot dollar, skriver DnB Nor.
De siste årenes dollarsvekkelse synes å ha gått hånd i hånd med renteforskjellen mot eurosonen. DnB Nor venter at den europeiske sentralbanken vil sette ned renten, og at renten i USA skal opp for å stagge inflasjonen. Renteutviklingen vil bidra til ytterligere dollarstyrkelse mot euro.
- Den langsiktige stigende trenden i forholdet mellom dollar og euro har lenge fremstått som overmoden for en korreksjon ned, skriver DnB Nor.
Seig krone
Mot euroen har kronen utviklet seg svakere enn DnB Nor ventet. De fundamentale forholdene taler imidlertid fortsatt for en kronestyrkelse mot euro, og DnB Nor tror den kommer, men ikke før i 2009.
- Renteforskjellen mot eurosonen synes historisk å ha vært den viktigste forkl#229sfaktoren for utviklingen forholdet mellom kronen og euro. Vi venter at dette også vil være gjeldende fremover. Økt rentedifferanse og økt risikoappetitt taler altså for at den norske kronen skal styrke seg og vår prognose tilsier en euro vil koste omkring 7,80 kroner om 12 måneder.
Svekket yen
Den japanske yenen svekket seg mot både euro og dollar. DnB Nor mener det på kort sikt er potensial for en ytterligere yensvekkelse begrenset fordi de internasjonale finansmarkedene fortsatt er nervøse.
Hovedårsakene til dette er at vi venter en svak utvikling i den japanske økonomien, samt vårt syn om at dollaren skal bli en av vinnerne i valutamarkedet det kommende året.
Pundet vil tynges
Også den britiske økonomien har vist klare svakhetstegn så langt i år. Boligprisene har falt kraftig, både bedrifts- og forbrukertilliten stuper, og arbeidsmarkedet svekkes.
- I takt med lavere renteutsikter ser vi for oss at det britiske pundet vil svekke seg, spesielt mot dollar. På bakgrunn av et svakt eurosentiment forventer vi kun en mindre svekkelse mot euroen, skriver DnB Nor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.