Kredittratingbyrået Fitch tok ned ratingen på den greske statsgjelden igår til BBB+, og konkurrentene Standard & Poor’s og Moody's har truet med å gjøre det samme.
Moody's har i tillegg gitt signaler om at heller ikke USA, Storbritannia eller Japan kan ta sin AAA-rating for gitt.
Den europeiske sentralbanken ECB har i finanskrisen satt ned minstekravet til vurdering av statsgjeld hos medlemslandene til BBB- fra tidligere A-, som er minstekravet i henhold til den europeiske stabilitetspakten som har som mål å gjøre forholdene så like som mulig for landene i eurosonen.
Dersom ECB skjerper inn kravene igjen til nivåene før krisen, betyr det at greske statsobligasjoner ikke lenger kan stilles som sikkerhet i den europeiske sentralbanken. Det er ventet at ECB går tilbake til det gamle regimet i slutten av 2010.
Slutt i 2010
Pakten har også maksimumsbegrensninger på hvor mye gjeld et land kan ta opp, men også dette kravet er fraviket under krisen.
- Bankene kan per idag bruke greske statsobligasjoner som sikkerhet i ECB. Det kommer ikke lenger til å være et alternativ neste år, dersom andre ratingbyrået følger etter Fitch, sier Ben May i Capital Economics i London til Bloomberg News.
Standard & Poor’s satte ratingen på A- under vurdering for en mulig nedgradering på mandag. Moody's satte utsiktene til negative for den greske statsgjelden.
Greske myndigheter jekket opp sine prognoser for underskuddet til 12,7 prosent av brutto nasjonalprodukt etter valget i oktober, tre ganger høyere enn tidligere og fire ganger så høyt som EUs vekst- og stabilitetspakt.
Høy pris
Hellas betaler nå en svært høy pris for å låne penger, ettersom lavere rating øker risikoen for mislighold av gjelden og man må derfor betale et høyere risikopåslag for å låne.
- Dette kan blir enda verre, sier Nomura-økonom Laurent Bilke til Bloomberg.
Hellas betaler nå over 2,2 prosentpoeng mer enn Tyskland for å låne penger i markedet, opp fra 1,3 prosentpoeng i oktober. Finland betaler til sammenligning 0,23 prosentpoeng over, mens Norge betaler 0,3 prosentpoeng over.
- Det er tilløp til panikk og hysteri, sier Commerzbank AG-økonom Peter Dixon til Bloomberg.
- Den europeiske sentralbanken kommer til å gjøre alt den kan for at sikre at et av landene i eurosonen ikke misligholder sine låneforpliktelser. Det kommer til å bli mye jobbing i kulissene for å ikke komme dit, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.