Oslo: For en drøy uke siden varslet Ap-leder Jonas Gahr Støre at partiets alternative budsjett for 2016 vil inneholde en tiltakspakke på om lag 2,5 milliarder kroner for å møte den økende arbeidsledigheten, samt omstille ikke bare sektorene som er rammet av oljesmellen, men også stimulere til såkalt grønn omstilling.
Lørdag sa statsminister Erna Solberg (H) til Dagens Næringsliv at regjeringen vil gi mer i oljekrisehjelp i statsbudsjettet enn de 2,5 milliardene Ap legger på bordet (se egen sak). Uten å lette på sløret om hva tiltakspakken vil inneholde, sa hun imidlertid at «det er mye av det Ap har foreslått, som bare er litt mer av det regjeringen allerede har gjort».
Sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen, er klar på at utgiftssiden i statsbudsjettet ikke kan stoppe nedgangen:
– Konkurransen om størrelsen på tiltakspakker er vel og bra. Som politiker hadde jeg sikkert gjort det samme selv. Men realiteten er at det ikke er sammenlignbart med svingningene man ser i den private etterspørselen. Dimensjonene på svingningene der, effekten av det bedrifter og husholdningen foretar seg, er – desverre – så store at vi ikke er i nærheten av å ha tiltak som vil stoppe nedgangen, sier han.
Staten tar støyten
Han understreker at eksempelvis arbeidsmarkedstiltak og opplæring for folk som skal over i andre jobber er riktig – og viktig for dem det gjelder – men bare som et plaster på såret i den store sammenhengen. Det er staten som tar støyten, mener han. Statsbudsjettet har «automatiske stabilisatorer», og kompenserer for veldig store svingninger i privat sektor eksempelvis med ledighetstrygd og arbeidsmarkedstiltak – utgiftene øker automatisk, påpeker Andreassen.
– Samme hvilke tiltak vi ser for oss, vil det være «peanuts» mot effekten av kronekursen, sier han. Kronen har svekket seg kraftig og det bedrer konkurranseevnen til norske bedrifter som konkurrerer mot utenlandsk virksomhet.
SSB-forsker Torbjørn Eika slår følge:
– Kronesvekkelsen er veldig viktig for utviklingen fremover. Det var vi inne på i forrige konjunkturrapport, og det er ingen grunn til å tro at det blir noe mindre viktig i den kommende rapporten, varsler han. Statistisk sentralbyrå legger torsdag frem nye prognoser for norsk økonomi.
«Førstelinjeforsvaret»
Sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen, trekker i tillegg frem at det er «pengepolitikken som må være førstelinjeforsvaret»:
– De fleste finanspolitiske tiltak tar vesentlig tid før de virker. Man kan tenke seg at regjeringen overfører penger til kommuner der det er fare for økt arbeidsledighet – det vil ha effekt på kort sikt. Men andre typer tiltak vil ta lengre tid. Vi har etterlyst rentesenking fra Norges Bank som et nødvendig tiltak, sier hun.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.