Innovasjon Norge fikk så mye ekstra penger ifjor at det kom som et sjokk på organisasjonen. Plutselig økte rammene med 164 prosent.
- Pengene skulle ut, ut, ut, fort, fort, fort. Tilførselen av kapital kom som et sjokk, for institusjonen var ikke eskalert for å håndtere den mengden av ressurser de nå fikk. Men de håndterte sjokket på en imponerende måte, viser en utredning Menon Business Economics har utført for Nærings- og handelsdepartementet.
I ettermiddag mottok næringsminister Trond Giske rapporten.
- Vi har en eventyrlig lav arbeidsledighet i Norge sammenlignet med andre land, og det skyldes blant annet gode politiske valg. Denne rapporten viser at Innovasjon Norge er ufattelig viktig når krisen først er der. Nå må vi passe på at disse ekstraordinære tiltakene ikke trappes ned for raskt, sier Giske.
- Avgjørende tiltak
Han tror effekten av krisepakkene var store for at Norge kom seg så godt ut av finanskrisen.
- Jeg tror vi snakker om helt avgjørende tiltak for å opprettholde sysselsettingen gjennom krisen. Disse virkemidlene skal ikke bare bevares, men videreføres og forsterkes, sier Trond Giske.
Innovasjon Norge håndterte den økte rammen selskapet fikk gjennom regjeringens krisepakker ifjor på en god måte, fremgår det av utredningen.
Evalueringen viser at Innovasjon Norge klarte å sy sammen finansieringspakker som har vært med på å utløse privat kapital i en periode der private aktører viste mindre vilje til å foreta investeringer. Flere av bedriftene som fikk innovasjonslån kunne ha bukket under hvis ikke Innovasjon Norge hadde vært der for dem - og mange arbeidsplasser kunne ha gått tapt.
Innovasjon Norge fikk ifjor betydelig økte rammer fra departementet til lån og tilskudd. I tiltakspakkene og revidert budsjett ble:
* utlånsrammen for lavrisikolån økt med 2 milliarder kroner til 3,5 milliarder.
* utlånsrammen for landsdekkende innovasjonslån økt fra 300 millioner kroner til 1,4 milliarder kroner.
* rammen for landsdekkende garantier økt fra 40 millioner til 170 millioner kroner.
* tilskuddsrammen for FoU-kontakter økt med 65 millioner til 330 millioner kroner.
I tillegg ble det bevilget 150 millioner kroner til en ny landsdekkende etablererstipendordning.
Tilsammen ble rammene altså økt med 164 prosent.
Fornøyd IN-sjef
Innovasjon Norge-sjef Gunn Ovesen er fornøyd med evalueringen:
- Vi er glade for at regjeringen fylte på midler underveis, for alt dette kom jo ikke på én gang. Og jeg er glad for at vi klarte å nå målet vårt: Å levere ut penger til de som trengte det. Vi hadde et godt samspill med bankene og har tatt mye risiko, og det er gøy å se at innovasjonsgraden holder seg, sa Ovesen i en kommentar til rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.