En gedigen skuffelse fra det amerikanske arbeidsmarkedet langfredag sendte markedene rett ned etter påskeferien. «Et blaff», mener Dr. Ian Sheperdson.
- Jeg håper fortsatt på jobbvekst på 300.000 til sommeren. Det er absolutt innen rekkevidde, sier Sheperdson til DN.no.
Flere andre indikatorer støtter opp under at arbeidsmarkedet beveger seg i riktig retning, sier han, og peker på de ukentlige arbeidsmarkedstallene (jobless claims), ADP-undersøkelsen, ISM-indeksen for både tjenestesektoren og for produksjonssektoren.
- Alle disse tallene er fremdeles sterke, sier Sheperdson.
Positiv til utviklingen i USA
Sheperdson er en av de mest profilerte makroøkonomene i Londons finanssenter City. Han blir hyppig brukt av internasjonale medier som kommentator og kilde. Onsdag formiddag holdt han et foredrag på Handelshøyskolen BI om utviklingen i den amerikanske økonomien.
- Den nøler, men utviklingen er likevel pokker så mye bedre enn noen plass i Europa, sier Sheperdson
Verdens største økonomi er i ferd med å stable seg på bena igjen etter krisen, men det er knyttet stor spenning og usikkerhet til utviklingen. Ved utgangen av mars var arbeidsledigheten på 8,2 prosent, og med store deler av arbeidsstyrken ute av produksjon har heller ikke veksten tatt seg opp.
Sheperdson er likevel positiv. Han venter at den amerikanske økonomien vil vokse med tre prosent i år, et tall han "vil være meget fornøyd med". BNP-veksten endte på 1,7 prosent i 2011, mens veksten i 2010 var på 3,0 prosent.
Småbedriftene opp i fart
Nøkkelen til økt vekst ligger i småbedriftene og hos bankene.
- Økonomien kan ikke vokse før de små bedriftene ansetter igjen, sier Sheperdson.
Omtrent halvparten av amerikanerne har vanligvis funnet sitt arbeid i de mindre bedriftene, men krisen har rammet disse bedriftene hardt. Da bankene måtte stramme inn, var det i stor grad de mindre bedriftene som fikk merke det.
Nå er det imidlertid blitt omløp i kreditten. Den amerikanske sentralbankens krisetiltak har bidratt til bedre likviditet og økt kredittilfang i bankene, og derfor er det igjen blitt mulig for småbedriftene å få låne penger. Da ligger forholdene til rette for økt sysselsetting, mener Sheperdson.
- Nå holder ikke lenger banksektoren den økonomiske veksten tilbake, nå dytter den økonomien fremover, sier Sheperdson.
Han understreker at selv om bankenes utlån til bedrifter har økt 12 prosent det siste året, er det langt igjen til nivået det lå på for tre år siden. Som andel av BNP er bankutlånene fortsatt lave, men de er på vei opp.
Gjorde riktige tiltak
Dette er til stor kontrast fra situasjonen i Europa, mener Sheperdson. I Europa faller utlånene, med unntak av i Tyskland.
- De europeiske bankene er fremdeles vrak, det er ikke de amerikanske, sier han.
Sheperdson mener at dette i stor grad henger sammen med at de amerikanske bankene ble hjulpet på fote tidlig nok.
- Ben Bernanke (den amerikanske sentralbanksjefen) så at det er kort vei fra resesjon til depresjon dersom det ikke er kredittflyt, sier Sheperdson.
- Han var rett mann, med rett jobb til rett tid. Trichet var feil mann, med feil jobb til feil tid, sier Sheperdson.
Jean-Claude Trichets etterfølger som sjef for den europeiske sentralbanken, Mario Draghi, er imidlertid rett mann, mener Sheperdson.
Les også:
Draghi har styrt eurosonens banker unna umiddelbar krise ved ved å pumpe nesten 8.000 milliarder kroner inn i det europeiske banksystemet i form av billige lån.
Sheperdson mener at Europa nå står i fare for å bevege seg i retning av problemer som i Japan.
- I Japan dyttet man problemene under teppet. Man tilførte likvidtet til bankene så de ikke gikk om kull, men man reiste ikke kapital til utlån. Jeg vil ikke gå veldig langt i å sammenligne med Japan, men det er en reell risiko for at vi skaper en gruppe zombie-banker i Europa, sier Sheperdson.
Den europeiske sentralbanken har gitt bankene store mengder likvidtet, og faren er at bankene nå ikke henter penger, mener Sheperdson.
- De fleste europeiske bankene er lønnsomme, og det genererer jo penger. Men genereres det nok og raskt nok til å tåle en eventuell restruktering av spansk eller italensk gjeld? Jeg tror svaret er nei, sier han til DN.no.
Ingen bekymringer innenriks
En ny krise i Europa, for eksempel en ukontrollert kollaps i Spania, er en av risikofaktorene Sheperdson ser som kan prege veksten i USA. Veldig bekymret er han imidlertid ikke.
- En kollaps i Spania vil være ubehagelig for alle, men jeg tror USA vil tåle det godt, sier han.
En eventuell krise i Iran, og følgene for oljeprisen, er også noe som kan legge en demper på veksten i USA. Innenriks ser han ingenting som kan stoppe den positive utviklingen.
- Jeg tror momentumet er der nå. Internt ser jeg intenting som kan stoppe veksten nå, sier Sheperdson til DN.no.
Les også: Skuffende jobbtall fra USA
Venter på vendepunktet i verdens største økonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.