Bellona mener utblåsingen på oljeplattformen Gullfaks C er så alvorlig at den må etterforskes av politiet.
Bellona kaller Gullfaks C-saken en av de mest alvorlige hendelser på norsk sokkel de senere år.
Bellona har i flere dager hevdet at borestrengen hadde kjørt seg fast, men Statoil har ikke villet bekrefte dette før onsdag.
– Vi må kutte borestrengen og gjenoppta sirkulasjon. Det kan vi håndtere, og det er en kjent problemstilling og prosedyre, sier pressetalsmann Gisle Johanson i Statoil.
Det vil ta flere dager å få på plass en sementplugg som skal gjenopprette normalt trykk i brønnen.
– Jeg er rasende over at Statoil ikke har villet kommentere dette tidligere. Det viser hvor redde de er for at det skal trekkes paralleller til den store ulykken i Mexicogolfen, sier Bellona-leder Frederic Hauge.
– Denne hendelsen hadde storulykke-potensial. Den er drepende for oljeindustriens påstander om sikkerhet på norsk sokkel, sier han.
Mangler oversikt
Statoil har brukt store mengder borevæske for å hindre ukontrollert utblåsing på Gullfaks C, men har ikke oversikt over hvor slammet er blitt av.
Natt til onsdag kom imidlertid arbeidet inn i en fase der borevæsken ikke lenger forsvinner i berggrunnen, opplyser Johanson.
– Vi taper ikke lenger borevæske til formasjonen. Det er et positivt tegn og bekrefter at brønnen nå er stabil, sier han.
Boreslammet pumpes inn i brønnen for å hindre ukontrollert utblåsing etter at Gullfaks C har vært stengt siden torsdag i forrige uke da trykket ble ustabilt i en av brønnene.
Statoil vil overfor Stavanger Aftenblad ikke opplyse hvor mye boreslam Statoil hittil har brukt for å stabilisere trykket. De har heller ikke detaljer om hva som er skjedd med boreslammet som pumpes ned i brønnen.
– Det er blant forholdene vi ikke har full oversikt over, sier Johanson.
Vil granske
Det må søkes om utslippstillatelse via Klima- og forurensningsdirektoratet for planlagte utslipp av borevæske i norske farvann.
– Vi er informert om metodene Statoil bruker for å få kontroll over brønnen, sier pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet.
Hun overlater til Statoil å kommentere detaljer i operasjonen som pågår. Tilsynet vil imidlertid be om en grundig evaluering av hendelsen når situasjonen er under kontroll.
Bellona avventer Petroleumstilsynets gransking, men sier de selv vil se på de juridiske sidene ved saken.
– Vi tror det kommer til å ende med politietterforskning. Vi mener Statoil har drevet utover det som er forsvarlig og at de i sin grådighet har tatt unødvendig risiko i et vanskelig reservoar, sier Hauge.
Stansen på Gullfaks C rammer også produksjonen på feltene Tordis og Gimle.
All produksjon ved de tre feltene prosesseres nemlig på Gullfaks C. Hver dag fram til problemene på Gullfaks C er ordnet, utsettes salg av 60-70.000 fat oljeekvivalenter, skriver Petro.no.
Les også:
Statoil har ikke oversikt over boreslam på Gullfaks
Vil ta dager å stabilisere Gullfaks-brønnen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.