Norges Bank satte opp renten for første gang på ett år torsdag.
Sentralbanksjef Øystein Olsen har imidlertid en svært vanskelig jobb med å finne en balanse mellom usikkerheten ute og veien inn i en høykonjunktur her hjemme.
- Jobbtrygghet og et bra lønnsoppgjør vil være en sterk motivasjon for å tørre å ta opp større lån. Jeg tror at det vil spille vel så stor rolle for renten fremover, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen til DN.no.
- Og der kan politikerne gi signaler, legger hun til.
Nye høyder i økonomien
Økt forbruk, økte investeringer, en ledighet som har nådd toppen og svært høye oljepriser kommer til å løfte økonomien til nye høyder i årene som kommer. En ting som spesielt kommer til å prege oss fremover er de høye oljeprisene.
Norge befinner seg dermed i en særsituasjon i verdensammenheng, og de fleste andre land vil nok si at vi er i en drømmesituasjon. Men med så mye penger kommer også store utfordringer:
- Nå spørs det, når vi de neste årene får høy og stigende oljepris og veldig høye inntekter, hvordan man skal greie å forholde seg til det, sa seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets til DN.no onsdag.
Les også: - En veldig utfordring
Et klart signal
Et økt press på økonomien kan gjøre det ekstra vanskelig for Norges Bank fremover.
For med særnorske inntekter, følger også andre ting som ikke er fullt så heldig for norsk økonomi. Norges Bank må sette opp renten hyppig for å unngå overoppheting, som kommer til å trekke opp kronen. DnB Nor tror at kronen kan komme til å styrke seg videre de neste årene, blant annet fordi vi kommer til å ha langt høyere rente enn eurosonen i flere år.
- Øystein Olsen ga et klart signal til politikerne i årstalen om at det er de som bestemmer hvor høyt renten går. De må holde igjen på oljepengebruken og ikke hausse opp lønnsforventningene. Det er viktig for å forhindre for kraftig renteoppgang, sier Elisabeth Holvik.
I morgen kommer revidert statsbudsjett fra den norske regjeringen. Finansminister Sigbjørn Johnsen sier budsjettet støtter opp om en stabil utvikling i norsk økonomi.
– Vi må sørge for å ta vare på det vi har oppnådd så langt, samtidig som vi legger grunnlaget for en balansert og god utvikling for norsk økonomi over tid. I utformingen av den økonomiske politikken legger Regjeringen stor vekt på hensynet til konkurranseutsatt sektor og bærekraftige statsfinanser på lang sikt, sier han i en kommentar til dagens rentemøte.
Begrenset rom
Men det er ikke bare norske politikere som er med å lage grunnlaget forrentesettingen. Holvik mener at Norges Bank uansett er helt avhengig av det som skjer i Europa.
- Jeg tror at den europeiske sentralbanken maksimalt kommer til å greie én renteøkning til i år, sier hun, og legger til:
- Og renten i Europa vil få betydning for hvor raskt Norges Bank vil få opp renten. Rommet til Norges Bank vil være begrenset. Jeg tror nok at vi allerede på neste rentemøte vil se en litt slakere rentebane, og en advarsel om at man må prøve å holde litt igjen.
Les mer om dagens rentebeslutning:
<b>Norges Bank setter opp renten</b>
- Det var på tide å &quot;walk the walk&quot; (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.