Det er på ny uro i verdens aksjemarkeder. De siste ukene har børsene falt markert tilbake på grunn av usikkerhet, og det siste døgnet har vi sett aksjeras i USA og Asia.
Les også:
predikanter koser seg
predikanter koser seg
- Det er tre hovedtemaer det snakkes om, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad på Samfunnsøkonomenes valutaseminar fredag.
* Statsgjelden i Hellas og andre land i Europa
* For sterk vekst i Kina og påfølgende innstramninger
* Hva skjer i USA? Obama har foreslått nye reguleringer av bankvesenet og hvordan vil Kina påvirke amerikansk økonomi.
- Enorme stimulanser
I Europa har den vanskelige økonomiske situasjonen i Hellas, Portugal, Irland og Spania skapt stor uro i aksjemarkedene de siste ukene.
- Finanskrisen har ført til enorme fiskale stimulanser. Og man har fått svekket skatteinntektene og økte offentlige utgifter, sier Qvigstad.
- De gode nyhetene er at man har fått Lisboa-traktaten, sier Qvigstad.
Den nye traktaten åpner nemlig for at landene i EU kan hjelpe hverandre dersom de opplever sjokk utenom det vanlige. I den forrige traktaten, Maastricht-traktaten, var det ikke åpning for at landene kunne hjelpe hverandre.
- Et sjokk utenom det vanlige
- Finanskrisen er et sjokk utenom det vanlige. Det er en hundreårsbølge. Alle landene er ikke rammet like mye, men det er en legal mulighet for at fellesskapet kan hjelpe til, sier Qvigstad.
Hellas betaler nå en rente på sin statsgjeld som ligger mer enn fire prosent over den renten Tyskland må betale.
For å snu utviklingen må landet stramme kraftig inn.
Irland, som også har store økonomiske utfordringer, måtte ved begynnelsen av året ut med omtrent like mye som Hellas i renter på sin statsgjeld. Senere har renten falt markert tilbake. Problemene med Hellas sin svulmende statsgjeld har gitt EUs monetære union den største utfordringen siden lanseringen av eurosamarbeidet i 1999. EU har vært svært frustrert over Hellas' gjentatte feilrapportering om underskuddet på statsbudsjettet frem til ifjor.
- Irland har gjort kraftige politiske grep. De har gjort ubehagelige politiske valg og markedet betaler for det. Det viser at hvis du først gjør noe, og blir trodd, blir du betalt av markedet, sier Qvigstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.