Tirsdag formiddag troppet et titall representanter for Eftas overvåkingsorgan (ESA) og Konkurransetilsynet opp hos oljegiganten Statoil. Bakgrunnen er mistanke om at selskapet har manipulert prisene i markedene for råolje og raffinerte oljeprodukter.

– I verste fall stemmer det at Statoil har deltatt i prismanipulasjon og inngått avtaler. Det kan ha blitt gjort i ulik grad, men det vi trygt kan si, er at dette neppe har gitt lavere priser, prismanipulasjon gir helst høyere priser i butikkene. Prissamarbeid er å holde forbrukerne for narr, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til NTB.

Hun understreker at å presse opp oljeprisene ikke bare fører til høyere bensin- og dieselkostnad:

– Er mistankene riktige har vi nok betalt for høy pris på det meste vi ser i butikken. Innbakt i prisene på nærmest alt i butikkhyllene ligger det nemlig en fraktkostnad, og den øker når drivstoffpriser øker.

Flere dager
Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Statoil ønsker ikke å kommentere Saltvedts uttalelser.

– Ettersom det fortsatt bare er snakk om en mistanke, er det for tidlig å si noe om hva mulige konsekvenser kan være.

Inspektørene fra ESA og Konkurransetilsynet er fremdeles i gang med sine undersøkelse i deler av Statoils kontorer på Forus.

– De har uttalt at det vil kunne ta noen dager. Vi gjør det vi kan for at de skal kunne jobbe effektivt og finne det de trenger. Vi vil ikke nå spekulere på hva som har skjedd eller ikke skjedd. Nå bistår vi myndighetene slik at de så raskt og effektivt som mulig får klarhet i saken, sier Lindbæk.

Det var omtrent samme uttalelse konsernsjef Helge Lund ga pressen tirsdag.

Tause myndigheter
ESA gjennomfører kontrollen hos Statoil på vegne av EU-kommisjonen:

– Vi har mistanke om konkurranseskadelig praksis. Det betyr ikke at selskapene er skyldige, dette er innledende skritt i en etterforskning. Jeg har ingen resultater å vise til, inspeksjonene startet i går, sa Antoine Colombani, talsperson for EUs konkurransekommissær Joaquín Almunia, til pressen i Brussel.

Han vil ikke si noe om hvor stor prismanipulasjon man mistenker hos storaktørene Statoil, BP og Shell, men framholdt at også «små variasjoner kan ha viktig innvirkning på den endelige prisen».

Aksjen falt
Saltvedt i Nordea påpeker at bare mistanken er nok til å gjøre stor skade:

– Å få navnet sitt dratt inn i en slik mistanke er en stygg ripe i lakken, samme om det har skjedd noe eller ikke. Dette er store tilsynsmyndigheter som har gått inn simultant flere steder, og det skaper en voldsom effekt, det blir spennende å se hva som skjer, sier hun.

Allerede onsdag morgen hadde Statoil-aksjen falt 2 prosent til årets hittil laveste notering.

– Det er ganske mye, en stor bevegelse på så kort tid, kommenterer Saltvedt.

Forsiktig Lund
Oljeanalytiker Trond Omdal i Arctic Securities syns det var en påfallende forskjell mellom konsernsjef Helge Lunds uttalelse og Statoil-styrelederens raske avfeiing av mistankene mot selskapet:

– I utgangspunktet er ikke dette noe vi ville trodd Statoil drev med, men når ikke konsernsjefen avviser det mer kategorisk, så skal ikke vi andre gjøre det heller, sier han.

Statoil ønsker ikke å kommentere verken styreleders eller konsernsjefens uttalelser.

Omdal tar i likhet med Saltvedt forbehold om at etterforskningen dreier seg om mistanke.

– Men skulle det vise seg å stemme, kan det være at selskapene har blitt enige om å systematisk sende inn priser noen cent høyere enn det som er riktig, og på denne måten sende signaler til markedet og muliggjøre ytterligere høye priser, forklarere Omdal. (©NTB)

LES MER:

<b>Fransk oljegigant advarte om «unøyaktige» oljepriser</b>

<b>Statoil risikerer bot på 70 milliarder</b>

<b>- Blir vanskelig å bevise at de har drevet med noe snusk </b>

<b>Razzia hos Statoil</b>

<b>«Kan ha stor innvirkning på prisene»</b>

<b>Analytiker om Statoil-razziaen: - Alvorlig</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.